Foto: Maja Suslin / TT

Nu ska omsorgstagare handla sin mat på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli i sommar startar ett pilotprojekt för ett 50-tal omsorgstagare inom hemtjänsten i Växjö. Tanken är att de själva ska handla mat via nätet och få det levererat till sitt hem.

Växjö kommun hoppas nu att pilotprojektet ska bidra till att hemtjänstens personal kan spara in tid på att handla och leverera matvaror till omsorgstagarnas hem.

– Vi har skrivit ett sexmånadersavtal med en matkedja där omsorgstagarna själva beställer via nätet. Varorna plockas ihop i butiken och levereras hem till kunden. Till viss del kommer hemtjänstpersonal att hjälpa till med både beställningen och hanteringen av varorna, säger Niklas Lorentzson som är projektledare

Växjö

Är det inte dyrare att handla på nätet?

– Det kommer inte att läggas på någon leveransavgift under det pågående pilotprojektet, när vi har utvärderat det hela i december kommer vi ta beslut om hur vi går vidare. Det här behöver ju upphandlas när vi väl kör i skarpt läge.

Hundratusenals i utanförskap

Omkring 400.000 äldre i Sverige lever i digitalt utanförskap. Flera kommuner i landet har därför infört olika digitala utbildningar för äldre pensionärer. Bland annat har Borås kommun infört en liknande modell som Växjö kommun nu vill testa.

– Vi kommer att sikta på att göra ett liknande upplägg som i Borås, men vi får se hur det hela faller ut när vi väl utvärderar projektet, säger Niklas Lorentzson.

Projektet kommer att pågå året ut och i december görs en utvärdering. Kommunen hoppas köra igång i skarpt läge under början av år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet