• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Saltvatten ska nu bli dricksvatten på norra Öland. Foto: SVT/arkiv

Nu ska saltvattnet renas – kungen inviger

Publicerad

På torsdagen invigs det avsaltningsverk som förhoppningsvis kan råda bot på vattenbristen på Öland. Kungen är på plats för att inviga det efterlängtade bygget.

Det är i Sandvik på norra Öland som det nya avsaltningsverket nu står redo att invigas. Beslutet om bygget togs i Borgholms kommunfullmäktige i juni förra året och bakgrunden är de låga nederbördsmängderna under 2015 och 2016.

Men det vatten som nu renas kommer enbart att försörja ön i området som ligger norr om Köpingsvik, för att avlasta vattenverket där, som i fjol hade historiskt låga vattennivåer. Avsaltningsverket, som kostat 113 miljoner, är finansierat enbart av Borgholm Energi.

En investering för Borgholms kommun

– Just nu är det här verket en investering för Borgholms kommun. Däremot ger det ett överskott, så skulle det absolut kunna ledas ner till Mörbylånga kommun också, säger Carl Malgerud (M) som är styrelseordförande i Borgholm Energi, till SVT Nyheter Småland.

Den teknik som används för att rena vattnet har enligt Borgholm Energi tidigare testats i både Spanien och Mellanöstern. Sedan förrra sommaren finns ett avsaltningsverk också på Gotland.

Här kan du läsa mer om hur reningen ska gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet