Här är Växjös nya e-sportarena

Publicerad

Snart öppnar arenan särskilt avsedd för e-sport i Växjö. En träffpunkt för spelintresserade som ska locka fler till att starta e-sportsföreningar.

Det rör sig inte om en fritidsgård för gamers utan snarare en inkörningsport till ett föreningsliv inom e-sporten.

– Det här ska ge alla en möjlighet att komma i kontakt med spelvärlden på ett säkert och organiserat sätt, säger Ida Lidholt som är en av initiativtagarna bakom arenan.

Det är European speedrunner assembly (ESA) som står bakom arenan. ESA tillhandahåller utrustning och lokal och tanken är att e-sportsföreningar ska kunna träffas och spela i arenan.

Brist på lokaler

– En stor utmaning för många föreningar i dag är bristen på lokaler. De sitter i någons källare och spelar eller så sitter de hemma själva. Nu hoppas vi att arenan ska ge möjligheter för fler att till exempel bilda lag och syssla mer fokuserat med e-sport, säger Ida Lidholt.

Ida och Fredrik Linholt är initiativtagarna bakom arenan. Foto: SVT

I lokalerna finns utrustning uppbyggt för flera olika spelgenrers. Bland annat LAN-lagspel och arkadspel. ESA har lång erfarenhet av att anordna evenemang för att samla in pengar till välgörenhet genom så kallat speedrunning. En spelgenrer där det gäller att klara ett spel på kortast möjliga tid.

Fredrik Lidholt från ESA hoppas nu att den nya arenan ska göra att fler spelgenrer etablerar sig i Växjö.

– Målet är att det inom ett år ska finnas en förening inom varje stor e-sportsgenre i Växjö. Och det tror jag att vi klarar, säger han.

Arenan förväntas slå upp portarna i början på nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer