Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att vårda covidsjuka på Oskarshamns sjukhus har funnits med i Region Kalmars beredskapsplan under hela pandemin, men aldrig tidigare har man behövt använda sig av den möjligheten. Foto: SVT

Ny avdelning för covidpatienter öppnar upp: ”Allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Det ansträngda läget i covidvården i Kalmar län gör att en covidavdelning nu fått öppna på Oskarshamns sjukhus. Ett scenario som funnits med i beredskapsplanen, men det är första gången regionen använder sig av den möjligheten.

– Vi tar emot den första patienten i dag, säger Christer Svensson, sjukhuschef på Oskarshamns sjukhus.

Covidspridningen är fortsatt hög i Kalmar län och sjukvården är pressad. Under tisdagen var total 56 personer inlagda på länets sjukhus med covid-19. Från och med idag kommer åtta av dem att vårdas på en nyinrättad vårdavdelning för covid på Oskarshamns sjukhus.

– Patienterna som kommer att tas in på denna vårdavdelning är de som behöver sjukhusvård, men inte intensivvård, säger Oskarshamns sjukhuschef Christer Svensson.

Hur lång tid vårdavdelningen på Oskarshamns sjukhus kommer att användas är oklart. Personalen på avdelningen har tidigare varit utlånade till covidvården på länssjukhuset i Kalmar.

Hör Oskarshamns sjukhuschef Christer Svensson berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer