Foto: TT

Ny cykel- och gångväg ska öka trafiksäkerheten i Rottne

Publicerad

Nästa vecka påbörjas arbetet med en ny gång- och cykelväg som ska gå genom Rottne centrum och sträcka sig till rondellen på Växjövägen.

Det är den befintliga gångbanan på den norra sidan av Löpanäsvägen, sträckan mellan gamla smalspåret och rondellen på Växjövägen, som ska byggas om och breddas. Den nya gång- och cykelvägen ska öka trafiksäkerheten i centrum, som idag är utformat på ett sätt som gör det svårt att förstå var i gatan olika fordon och trafikslag ska hålla till. Projektet kommer att finansieras av Växjö kommun tillsammans med Trafikverket.

– Vi bygger omkring två kilometer ny och mer trafiksäker gång- och cykelväg, Det här är en viktig satsning i kommunens ambition att få fler att cykla och gå, i synnerhet barnen som trafiksäkert ska kunna ta sig till och från sin skola, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Vill utveckla centrum

Planer finns även på att i en nästa etapp utveckla i Rottne centrum.

– Vår målsättning är att förbättra den totala upplevelsen av centrum, säger Maria Sundell Isling, förvaltningschef tekniska förvaltningen. Vi börjar med att öka trafiksäkerheten och har som ambition att även kunna göra torget mer attraktivt.

Blir klart 2018

Periodvis kan bygget av den nya gång- och cykelbanan innebära begränsad framkomlighet för biltrafik i området. Arbetet beräknas pågå fram till och med sommaren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.