Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mångårige lokalreportern Anders Blank ska driva nyhetssajten Dagens Kalmar. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Ny nättidning startar i Kalmar – kopierar Vimmerbykoncept

Publicerad

Personerna bakom Dagens Vimmerby startar nu en ny nättidning i Kalmar. Mångåriga lokalreportern Anders Blank utgör en enmansredaktion på nya sajten Dagens Kalmar.

– 24Kalmar har försvunnit, Östra Småland försvann förra året. Vi tror att det finns ett vakuum här, och ett stort sug efter nyheter, säger Anders Blank.

Finansieras av annonser

Dagens Kalmar drar i gång i nästa vecka och ska leverera nyheter med bas i Kalmar kommun. Sajten är, liksom modersajten Dagens Vimmerby, annonsfinansierad, men planer finns även på att ansöka om det nya mediestödet, som numer även gäller för webbtidningar.

24-gruppen, som också hade annonsfinansierade och gratis nyhetssajter, gick i konkurs. Vad får er att tro att ni ska lyckas få ekonomi i det här?

– Vi tittade på 24 när de gick i konkurs, och de hade bra siffror i Kalmar. Det var snarare deras satsningar i andra kommuner som fällde dem. Jag tror det finns plats för en tidning till i Kalmar och vi har haft ett väldigt effektivt sätt att göra tidningar på, säger Jakob Karlsson, ansvarig utgivare och en av upphovsmännen till Dagens Vimmerby.

Har ni planer att expandera även till andra kommuner i Kalmar län?

Om tajmingen är rätt och vi tycker att vi hittar rätt personer, så absolut. Vi tycker det är kul att göra tidningar och vill gärna göra fler på sikt.

”Nyhetskonkurrens är bra för alla”

Anders Blank, som i alla fall inledningsvis ska bevaka hela Kalmar kommun själv, ser inte det faktum att Kalmar idag redan har flera tunga medieaktörer som något hinder.

– Nyhetskonkurrens är bra för alla. Det kommer vässa Barometern, Smålandsnytt, det kommer vässa alla. Jag tror att den här stan behöver det här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer