Foto: SVT

Södra Smålands avfall ska minska med 1388 ton

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommuns nya återbruk har invigts och målet är att det brännbara avfallet ska minska med 25 procent vilket motsvarar ungefär åtta stycken Öresundståg med tre vagnar och lok.

Södra Smålands avfall och miljö, SSAM, ansvarar för återbrukscentralen som är ett samarbete mellan Växjö kommun och tre biståndsorganisationer. På återbruket ska invånare mötas av personal som ska hjälpa till med att sortera och lämna rätt grejer som kan komma till användning igen. Det nya återbruket ska göra det möjligt för Markaryd, Tingsryd, Lessebo, Växjö och Älmhult kommun att minska det brännbara avfallet med en fjärdedel till år 2025.  

– Det är mycket som slängs idag som man själv inte vill ha men som andra kan tycka är jättefint och har användning för, säger Jessica Cedervall som är vd för Södra Smålands avfall och miljö.  

55046 ton grovavfall

De fem kommunerna i södra Småland kastar ungefär 55046 ton grovavfall om året. Biståndsorganisationen Human Bridge  som är en av återbrukets samarbetsparter säger att av de femton olika platser som de är aktiva på, har Växjö kommun samlat in mest saker. 

– Vår förhoppning är att väldigt många av invånarna ska hitta vägen hit och ta chansen att lämna saker och ting till återbruk. Även att köpa återbrukade saker hos våra aktörer för att det hänger ihop, någon måste vilja köpa det som lämnas in för att det ska bli ett kretslopp, säger Jessica Cedervall. 

Se videon för att ta reda på hur du kan lämna dina saker på återbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.