Nya EU-pengar till bättre vattenmiljö i Kalmar och Blekinge

Publicerad

Kalmar och Blekinge är två av sju län i landet som får pengar i ett nytt EU-projekt för att förbättra vattenmiljöerna i ett antal våtmarker och vattendrag.

Totalt 150 miljoner betalas ut under sex år till olika projekt som gör att aktörer som påverkar skogen jobbar tillsammans. Bland annat ska myndigheter, som Havs- och vattenmyndigheten samarbeta med skogsnäringen.

– Det handlar bland annat om att vi ordna vattendragsvandringar och rådgivning med fokus på hur man tar hänsyn till vattnet i skogen. Vi ska också ta fram en demonstrationsslinga med information om hur man gör för att ta hänsyn till vattnet, säger Carina Pålsson på vattenenheten på Länsstyrelsen i Kalmar, till SVT Nyheter Småland.

Fokus på hänsyn till vattnet

Enligt Carina Pålsson är projektet brett och bygger på att erfarenheter från de sju projektlänen sprids till hela landet.

– Just i Kalmar kommer vi att ha fokus på hur man kan ta hänsyn till vattnet.

I Kalmar ska pengarna gå till Emån, Alsterån och Virån. I Blekinge handlar det om Bräkneån, Mieån, Lyckebyån, Silletorpsån, Mörrumsån och Nättrabyån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.