Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kicki Danielsson, som driver en tobaksaffär i Kalmar,om den nya lagen för försäljning om vitt snus i klippet ovan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Ny tobakslag träder i kraft – tillstånd krävs för att sälja vitt snus

Uppdaterad
Publicerad

Under måndag den 1 augusti  träder den nya tobakslagen i kraft. Då införs en 18-årsgräns för att få köpa vitt snus, det vill säga tobaksfritt snus som innehåller nikotin. För att tobakshandlare ska få fortsätta sälja vitt snus behövs en förnyelse av tillståndet från kommunen.

Nu är det 18-årsgräns på att köpa vitt snus, alltså snus som innehåller nikotin men inte tobak. Kicki Danielsson som jobbar på en tobaksaffär i Kalmar möter dagligen ungdomar som försöker att köpa snus och cigeretter.

Kicki Danielsson berättar mer i videon om hur unga försöker köpa tobak.

– Nya lagen påverkar inte oss så mycket, vi behövde ta bort viss reklam som inte passade in i den nya lagen och anmäla till kommunen, säger Kicki Danielsson.

För att få sälja vitt snus är det krav på att tobakssäljare ska anmäla sig till kommunen för att får tillstånd.

Krav på nytt tillstånd

I Kalmar kommun finns ett sextiotal tobaksaffärer, fem av dessa har inte skickat en anmälan enligt kommunen. 

– Eftersom tiden var kort från förslag till att lagen skulle träda i kraft visar vi hänsyn om anmälan kommer in sent. Men om det saknas en anmälan får man inte sälja vitt snus, säger Margareta Ekeroth som är alkohol- och tobakshandläggare på Kalmar kommun.

Ny tobakslag

Från den 1 augusti införs bland annat de här förändringarna för att göra även tobaksfria produkter mindre lockande för unga:

  • 18-årsgräns vid köp av tobaksfria nikotinprodukter som vitt snus.
  • Restriktioner för hur förpackningar och marknadsföring får se ut för att göra produkterna mindre tilltalande för unga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.