Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län inför skärpta rekommendationer gällande munskydd i kollektivtrafiken – alla tider på dygnet. Foto: Skärmdump

Skärpta lokala rekommendationer i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län inför skärpta lokala rekommendationer i länet för att minska spridningen av covid-19. Det meddelar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin under en digital pressträff på onsdagen. Bland annat införs ett munskyddskrav i kollektivtrafiken.

– Vi ser hur vågen av smitta väller fram i länet. Vi ser stängda arbetsplatser, stängda skolor och stängda verksamheter. Smittan sprids på samma platser som tidigare, men så mycket effektivare. Det är corona 2.0, som någon kallat det. Jag är bekymrad över läget, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin under onsdagens pressträff.

De nya skärpta regionala rekommendationerna innebär i korthet:

  • Uppmaning att använda munskydd för alla som åker med kollektivtrafik, oavsett tid på dygnet
     
  • Uppmaning att använda munskydd på arbetsplatser sju dagar efter det att en arbetstagare med konstaterad covid-infektion har vistats i verksamheten i smittsamt skede om inte tillräckligt avstånd mellan medarbetare kan säkerställas.
     
  • Det lokala smittläget ska vägas in tungt i bedömningen gällande beslut om distansundervisning för högstadiet under veckan efter påsklovet. Sedan förra veckan gäller även rekommendationen om en kombination av undervisning på distans och på plats för gymnasiet till och med den 30:e april.

Träffa ingen i påskhelgen

Regionen avråder också starkt från att träffa personer utanför hushållet och delta i sammankomster under påskhelgen.

Beslutet om de nya lokala rekommendationerna för Kalmar län gäller från och med den 1 april till den 16 maj, men de kommer att omprövas löpande efter smittoläget. De gäller för alla som vistas och bor i Kalmar län, och oavsett om man är vaccinerad eller inte.

Beslutet om de skärpta rekommendationerna har fattats av smittskyddsläkaren i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen.

Smittan i länet har under de senaste veckorna nått nya toppnivåer, och den brittiska varianten dominerar. Under onsdagen hade ytterligare 131 personer bekräftats smittade av covid-19 i Kalmar län, jämfört med gårdagen. Även antalet inneliggande på länets sjukhus fortsätter att öka, från 41 under tisdagen till 42 under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet