Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Nya smittskyddsläkaren: ”Deltavarianten lika smittsam som vattkoppor”

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar län finns 38 000 personer som skulle kunna vaccinera sig men som inte gjort det eller bokat tid för vaccination, enligt Region Kalmar. Nu finns en oro inför hösten att smittspridningen ska ta fart samtidigt som många inte är vaccinerade.

Antalet covidfall i Kalmar län har ökat de senaste veckorna men antalet är fortfarande på låg nivå. Bland de som smittats är fallen enligt Region Kalmar län kopplade till resor och sociala aktiviteter. Men även personer som är vaccinerade har smittats.

Det är enligt regionen i de yngre åldersgrupperna som smittspridningen finns och vid dagens presskonferens tryckte regionen på vikten av att alla vaccinerar sig.

– Vaccinet är inte hundraprocentigt skydd men det gör mycket gott, det skyddar oss mot svår sjukdom och död och minskar benägenheten att smitta vidare, säger Lisa Labbé Sandelin som är smittskyddsläkare i Kalmar län.

Flera tusen inte vaccinerade

Region Kalmar län uppgav också att det finns över 5000 personer som är över 60 år som inte vaccinerat sig i Kalmar län. Om smittan sprids bland yngre kan det leda till att fler äldre måste få sjukhusvård.

Det finns också en oro för att smittspridningen ska öka nu när människor till exempel samlas i skolor och på arbetsplatser igen.

I höst ska smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin vara tjänstledig och hennes efterträdare, Staffan Sylvan tryckte på att smittspridningen kan hävas genom att vaccinera. Men även att deltavarianten som sprids är mycket smittsam.

– Nya beräkningar från bland annat forskare i Umeå visar att den här infektionen är smittsammare än SARS, influensa och ligger i nivå med vattkoppor och kanske upp mot mässling, säger Staffan Sylvan. 

– Den stora prioriteringen i Kalmar län är att få en så god vaccinationsanslutning som möjligt, säger Staffan Sylvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.