Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har fått en del remisser till oss och kommer följa upp under året hur många det är”, säger Amanda Wikerstål psykolog på familjehälsan. Foto: Arkivbild TT och SVT

Nyblivna pappor som mår dåligt fångas upp av BVC

Publicerad

Sedan början av 2019 erbjuds även pappor, eller den ickefödande föräldern, ett samtal på barnavårdscentralen. Tidigare har det varit fokus på mammans mående drygt två månader efter en förlossningen. Men nu fångas båda föräldrarna upp.

Det började som ett pilotprojekt i Kronobergs län för några år sedan och sedan årsskiftet ingår det i det nationella barnhälsovårdsprogrammet. Samtalet till den andra föräldern ska erbjudas drygt tre till fem månader efter att barnet fötts.

Då ställs frågor om hur personen mår, föräldraskapet, relationen till barnet och det ska också fångas upp om det behövs mer hjälp, och om remiss till psykolog på familjehälsan ska ges.

–  Vi har fått en del remisser till oss och kommer följa upp under året hur många det är. Och även hur många som tackar ja till det här samtalet på barnavårdscentralen, om det leder till extrastöd på BVC eller om det blir remiss till psykolog hos oss, säger Amanda Wikerstål, psykolog på familjehälsan.

Har tagits emot väl

Enligt första utvärderingarna från länets barnavårdscentraler så tas samtalet emot väl av den ickefödande föräldern. Amanda Wikerstål berättar att det genom samtalet på BVC kommer fram om till exempel föräldern redan har kontakt med vuxenpsykiatrin, eller om det finns relationsproblem. Allt för att sedan kunna stötta föräldrarna.

– Det kan vara viktigt att veta för barnets skull så att man kan ge vägledning och rådgivning, säger Amanda Wikerstål.

Det har länge varit ett problem att inga metoder funnits för hur ett samtal med pappan, eller den icke födande föräldern, ska gå till men som nu arbetats fram.

Se mer om det i klippet ovan.

KONTAKTA OSS: Är du pappa eller den icke födande föräldern och har haft ett sådant här samtal? Eller skulle du vilja ha det? Vad tänker du om det här? Tyck till i vår chatt nedan eller hör av dig till oss på smaland@svt.se

SVT rapporterade · Vad tänker du om att alla nyblivna föräldrar erbjuds samtal av BVC?

Nu avslutar vi den här diskussion. Tack för alla era kommentarer i ämnet! Kul att så många engagerade sig!
08.27
Hej på er! Idag vill vi gärna snacka med er om hur man som nybliven förälder kan drabbas av till exempel depression eller må dåligt på annat sätt. Normalt har alla mammor erbjudits samtal av BVC redan när barnet är nyfött. Nu erbjuds även alla pappor, eller den ickefödande föräldern, samtal. Vad tänker ni om det? 
Dela gärna med er av erfarenheter och tankar här!
09.01
Jag får vibbar av ett kommunistiskt land som vill kontrollera sin befolkning. Exempel finns på social kontroll i kommunist Kina.
09.11
”Samtalet” jag fick på min BVC satt sskn och löste från ett papper, och sa flera gånger ”ja vi MÅSTE ju fråga detta”. Så vet inte om det ens hjälper till att fånga upp de som mår dåligt.
09.11
Jag tycker det låter som en bra idé! Som man får man känslan av att man glöms bort i såna här situationer. Man förväntas vara stark och klara sig själv. Är på tiden att vi också får stöd.
Hej Jörgen! Har du fler tankar/erfarenheter av detta? Hör gärna av dig till mig på hanna.nilsson@svt.se. 
09.11
Många pappor kan nog känna en tomhet. Speciellt första barnet. Från gemenskap och fullt fokus på graviditet o kommande barn. Efter födelsen så går mamman in bara för barnet och har varken tid eller ork för annat. Måste inte vara så men är nog ofta det.
Kan nog vara svårt för en del pappor att hitta sig själva i det.
Hej! Du verkar ha en del tankar om ämnet. Hör gärna av dig till mig på hanna.nilsson@svt.se och berätta mer. 
09.17
På tiden! så bisarrt att endast fråga den födande. Samma sak att enbart den födande får frågor om erfarenheter av våld- både i denna och tidiga relationer. Barn behöver att alla dess föräldrar mår bra
09.17
Kanon, för idag glöms tyvärr pappor bort i många fall.
09.32
DET ÄR INTE EN DAG FÖRTIDIGT!!!
09.32
Att bli förälder är en stor omställning oavsett om man blir mamma eller pappa. Att erbjuda samtal till pappor är för mig en självklarhet och ska inte sopas under mattan mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer