Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargarna fångas på bild av Länsstyrelsens viltkamera i oktober förra året. Foto: Länsstyrelsen Kalmar Län

Nytt vargrevir har upptäckts öster om Kosta

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vargrevir har dokumenterats av Länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg. Det ska enligt de båda länsstyrelserna handla om ett vargpar som vandrat söderut. Hanen från Dalarna och honan från Östergötland.

Se de unika bilderna på vargarna i klippet ovan.

Det är genom DNA-analys som det går att bekräfta att vargparet etablerat sig öster om samhället Kosta i Lessebo kommun, på gränsen mellan Kronbergs- och Kalmar län. Det är första gången ett vargrevir etableras i Kalmar län.

– Som det ser ut bildar de ett stabilt revirmarkerande par. I och med det förväntar man sig att de ska stanna. Då har de sagt att:  ”Det här området är vårt”. Det är det som menas med revirmarkering, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Kommer från andra revir

Hanen uppges ha vandrat från sitt tidigare revir i Dalarna medan honan har spårats från ett revir norr om Linköping. Undersökningar av spillning och urin ska nu göras av länsstyrelserna för att verifiera revirets omfattning.

– Hannen har observerats ett antal gånger kring områdena i Kalmar och Kronoberg, första gången 2018, då i Emmaboda. Den har vi räknat som den enda fasta förekomsten av varg både i Kalmar och Kronoberg, säger Magnus Lundmark.

Har attackerat djur tidigare

Varghanen har observerats tidigare i området och Magnus Lundmark beskriver den aktuella vargen som förhållandevis problemfri.

– Såvitt jag vet har den bara varit inblandad i en i attack, då på ett får. Men det var lite särskilda omständigheter. Besiktningsmannen och fårägaren tror att vargen blev fast på insidan av elstängslet. I samband med det var det en riktig fårattack, säger han och fortsätter:

– Det andra handlar om en jakthund som den har skadat. Det är några år sedan. I övrigt har den inte haft för vana att anfalla tamdjur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.