Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Vargexperten om reviret öster om Kosta: ”Nog inte det enda reviret”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Länstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län bekräftat att ett vargrevir bildats öster om Kosta är det många som undrar vad ett vargrevir innebär. SVT har träffat vargexperten Rune Håkansson i Ljungby.

– Både hanen och honan revirmarkerar och ett revir kan bli mycket stort, 50 000-150 000 hektar. Hur stort reviret blir kring Kosta är svårt att säga just nu, säger Rune Håkansson, vargspårare för Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Hanen uppges ha vandrat från sitt tidigare revir i Dalarna medan honan har spårats från ett revir norr om Linköping.

Lessebo

Nu är det bekräftat att paret bildat revir öster om Kosta i Lessebo kommun och i framtiden är det troligt att fler revir uppstår i Småland, säger Rune Håkansson.

– Det är mer upptaget i mellersta och norra Sverige medan det är ledigt här så att säga. Det här paret får kanske valpar till våren och det är troligt att fler revir bildas i framtiden, säger han.

KLIPP: Se bilderna på vargparet som bildat det nya reviret

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargarna fångas på bild av Länsstyrelsens viltkamera i oktober förra året. Foto: Länsstyrelsen Kalmar Län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet