Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Paulsson som är ordförande på Jägarnas Riksförbund i Jönköpings län tycker att vargstammen i länet är för stor. Foto: TT/ Fredrik Weibull SVT

Ingen licensjakt på varg i Jönköping län – Jägarnas Riksförbund kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar licensjakten på varg i flera län runt om i landet. Men inte i Jönköpings län, trots att det finns två nybildade revir.

Det är den största vargjakten i modern tid som inleds idag. Totalt ska 75 vargar skjutas i fem län, flest vargar får skjutas i Värmland. Men i Jönköpings län kommer inga vargar att skjutas under denna licensjakt.  

– De tycker inte att vi har en tillräckligt stor vargstam här i södra Sverige. Men det håller inte jag med om, enligt mitt tycke är den alldeles för stor. Vi har inte plats för vargen, säger Stefan Paulsson som är ordförande på Jägarnas Riksförbund i Jönköpings län.

Kritik från Naturskyddsföreningen

Flera organisationer är kritiska till licensjakten, bland annat Naturskyddsföreningen och en del forskare anser att stammen bör ligga på minst 300 vargar.

Men Stefans Paulsson håller alltså inte med och menar dessutom att många som bor runt reviren som finns i länet är oroliga för vad vargen kan ställa till med.

– Flera jägare som bor i Brängenreviret säger att de inte vill släppa dina hundar när de är ute och jagar men det finns även de som inte vågar släppa iväg sina barn till skola eftersom de är oroliga för vargen, säger han. 

I klippet berättar Stefan Paulsson varför han anser att det inte borde finnas varg i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.