Foto: TT

Ojämlik vård inom allergivaccination

Publicerad

Årets pollensäsong är här och fler än tre miljoner invånare riskerar att få symptom till följd av sin allergi. För vissa av dem räcker inte receptfria allergiläkemedel längre till och de kan därför behöva vaccineras. Dock erbjuds behandlingen i olika omfattning i landet. Kalmar och Kronoberg tangerar riksgenomsnittet men klarar inte av att tillgodose behoven.

Det beräknade behovet för allergivaccination är 200 personer per 10 000 invånare per år enligt Svenska föreningen för allergologi, SFFA. Den senaste mätningen av hur många som genomgår allergivaccination genomfördes i januari 2018 av läkemedelsföretaget ALK. Rapporten visar att både Kronobergs län och Kalmar län ligger långt under det beräknade behovet med 17 respektive 21 vaccinationer per 10 000 invånare. Det landsting där flest behandlats är Halland med 48 patienter medan Norr- och Västerbotten endast behandlat 9 patienter vardera.

– Samtliga landsting ligger långt under det beräknade behovet, vilket gör att många med allergi får lida i onödan. Att möjligheten till allergivaccination är så olika stämmer illa med målet för hälso- och sjukvårdslagen: ”En god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen”, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och allergiförbundet i ett pressmeddelande.

”Skulle vinna på att utöka vaccinationerna”

Allergivaccination utförs medelst injektioner eller med hjälp av tabletter. Behandlingsperioden är tre år och innebär långsiktigt att den behandlade patienten i stort sett blir symptomfri.

– Man borde titta på vinsten först och sedan dra av kostnaden, istället för att göra tvärtom. Tänk på alla elevers slutprov nu under våren till exempel. Pollen slår hårt mot allergiska barn och vi menar att om man utökar vaccinationerna så skulle man vinna mycket på det, säger Leif Henriksson, vice förbundsordförande i Astma- och allergiförbundet till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.