Ölandsbron stängdes av i båda riktningarna under onsdagsmorgonen. Foto: Magnus Lejhall/TT

Ölandsbron stängdes efter trafikolycka med flera fordon

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stökigt på vägarna i Kalmar län under morgonen. Vid 07:30 stängdes Ölandsbron av efter en olycka med flera fordon. Nu rullar trafiken sakta igen efter att snö röjts bort.

Under morgonen täcktes bron med mängder av snö, och det resulterade i flera olyckor både på bron och i anslutning till bron. Bron stängdes därför för bärgning och snöröjning mitt i morgonrusningen.

Nu har trafiken släppts på igen.

– Trafiken började rulla sakta strax efter klockan 10:00, men polisen är fortfarande kvar och övervakar, säger SVT:s reporter Kaisa Lappalainen som bevakar trafikkaoset på plats.

Fortsatt halt

Trafikverket varnar också för att väglaget är fortsatt dåligt trots snöröjning.

– Men man ska tänka på att ta det försiktigt för även om vi snöröjer gör vindarna att det blir halt, det blir alldeles polerat på ytan, säger Felicia Danielsson vid Trafikverkets presstjänst.

Polisen varnar

Facebook varnar polisen i Kalmar/Öland bilisterna i området: ”Det är extremt halt på vägarna i Kalmar och på Öland. Vi har redan varit på flera olyckor både på Kalmar och på Öland”.

De fortsätter sin uppmaning: ”Ge er inte ut på vägarna om ni verkligen inte måste. Framförallt ni med sommardäck på era bilar ni ska verkligen INTE ge er ut!”

Även väg 27 norr om Tinsgryd stängdes under morgonen av efter en olycka med flera fordon inblandade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lastbilschauffören Per Schölander blev fast på Ölandsbron i tre timmar. Foto: SVT/Kaisa Lappalainen

Snöoväder i Sydsverige

Överblick

Pinnat inlägg

Färre trafikproblem under torsdagen

Trots att ett nytt snöfall drog in över delar av Götaland på torsdagen var trafiksituationen inte att jämföra med tidigare i veckan. På eftermiddagen hade snön töat bort på de allra flesta ställen.

Vi stänger nu direktrapportering för denna gång. Tack för att ni har läst!

Singelolycka i Kinna

En personbil har kört av vägen på riksväg 41 i närheten av Kinna. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen i samband med olyckan som inträffade vid 11.30-tiden. Skadeläget är oklart.

Olycka i Falköping – polisen avråder från att köra

Strax innan 10-tiden hade en lastbil och en personbil kört ner i varsitt dike vid en cirkulationsplats vid riksväg 26 och riksväg 46 strax norr om Borgunda. Olyckorna tros ha orsakat av is på körbanan och nu vädjar polisen allmänheten återigen att avstå från att köra, i den mån det går.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lugn natt men snö på ingång

Vädret under natten mot torsdag har varit betydligt lugnare än föregående dygn. Ett nytt, om än mindre intensivt snöfall, drar dock in över dagen. Det säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

- Under natten har ett nytt snöfall letat sig in över södra Sverige. Det kommer röra sig norrut över Götaland under morgonen och förmiddagen.

Igår var det mycket trafikproblem, hur ser det ut idag?

- I nuläget ser det inte ut att vara lika omfattande snöfall som igår, men det kan ändå skapa problem i trafiken.

Onsdagens snö har smält på vissa platser och orsakat halka. En gul varning för vind i kombination med snö är utfärdad över delar av Götaland.

- Ska man ge sig ut under morgonen i södra Sverige bör man vara försiktig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt snöfall på väg: "Upp till en decimeter"

Det senaste dygnets snöoväder har precis dragit förbi – men nu är snön på väg in över södra Sverige igen.

För torsdagen finns en gul varning utfärdad för delar av Västsverige och Värmland. Varningen för tidvis ymnigt snöfall och vind som kan ställa till nya problem i trafiken gäller från och med torsdag morgon.

– Vi har flera vädersystem som är på väg in, ett nu under natten som börjar ta sig upp över Skåne. Det övergår ganska snart i regn, men när det kommer upp över Götaland kan det bli lite drygt en decimeter snö i kombination med vind, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Se SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen i Aktuellt om prognosen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trafikverkets generaldirektör: "Är inte nöjd"

Ett påfrestande väderläge i kombination med en hög belastning på vägarna bidrog till det senaste dygnets kaos där plogbilar inte kunde komma fram, enligt Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

– Det är klart att jag är inte nöjd när man blir fast i kö och får tillbringa natten i bilen. Men vi gick upp i en tidig beredskap och samlade våra entreprenörer redan måndag kväll, säger han i SVT:s Aktuellt.

Han tillägger att SMHI kommunicerade både gul och orange varning.

– Det behöver ske ett samspel med myndigheter, men också att enskilda medborgare tar ett ansvar och tar reda på hur förutsättningarna ser ut.

Samtidigt medger han att nattens plogning inte fungerade.

– Det har den inte gjort för den har inte varit tillräcklig.

– Vi skulle säkert kunna ploga ännu mer och kunna ha en bil ute i varje backe, men det skulle vi inte kunna finansiera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fordon blev stående på Ölandsbron i tre timmar. Enligt Trafikverket tog det lång tid för att plogbilarna också blev ståendes i köerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Ofta saknas det rastplatser och andra ställen där lastbilschaufförerna kan stanna vid dåligt väder, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Den främsta anledningen till att vi behövt rycka ut har varit att folk har varit ute och kört med sommardäck, säger Melwin Johnsson, bärgare i Kalmar.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ministern: För tidigt att dra skarpa slutsatser

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) höll en pressträff med anledning av det senaste dygnets trafikkaos.

– I dagsläget är det för tidigt att dra några skarpa slutsatser om händelsen. Den akuta operativa fasen är precis avslutad.

Enligt Carlson är de drabbade vägarna öppna igen, men trafikläget är fortfarande problematiskt. Han uppmanar allmänheten att fortsatt beakta vädervarningar och lyssna på myndigheterna.

– Alla har ett eget ansvar att inte förvärra läget på våra vägar.
Den som har sommardäck ska inte under några omständigheter ge sig ut där det råder vinterväglag.

Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda om den tillåtna tiden för vinterdäck ska förlängas med två veckor på våren.

Ministern öppnar också för att se över bötesbeloppen för att köra bil med dåliga däck så att konsekvenserna, om man ger sig ut på vägarna med dåliga däck alternativt sommardäck,  blir tuffare än vad de är i dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här kämpar Tiberius – för att ta sig loss ur snön

Lastbilschauffören Tiberius Costin fastnade utmed väg 47 mellan Grästorp och Falköping. På onsdagsförmiddagen gjorde han flera försök att ta sig loss och bogserlinan släppte flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

Mer i ämnet