Tingsrätten har beslutat Foto: TT

Tingsrätten: 57-åringen ansvarig för dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet från tingsrätten kom under torsdagen: 57-åringen, som åtalats för bland annat grovt vållande till annans död, kommer att genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Det innebär att tingsrätten är övertygade om att 57-åringen är skyldig till olyckan som kostade en mamma och hennes son livet i Färjestaden förra året.

”Tingsrätten finner att det finns övertygande bevisning för att NN begått de gärningar som åklagaren gjort gällande och påföljden inte kan bedömas stanna vid böter”, skriver Kalmar tingsrätt i sitt beslut under torsdagen.

– Nu när tingsrätten skrivit som de gjort, ”de gärningar som åklagaren gjort gällande” tolkar jag det som att han kommer dömas för alltihop, säger kammaråklagare Kjell Janneson.

Dödsolycka i Färjestaden

Han åtalade 57-åringen för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan, och yrkade på att mannen skulle dömas till ett fängelsestraff på minst två år.

Misstänkt psykisk störning

Men nu kan det alltså bli tal om rättspsykiatrisk vård för 57-åringen. I den lilla sinnesundersökning, den så kallade P7:an, som inhämtades under hösten 2020, framkom att man ”kunde misstänka” att 57-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och efteråt. 57-åringen har även vittnat under rättegången om att han inte mindes något av besöket till Göteborg där sinnesundersökningen gjordes.

Detta ska nu undersökas noggrannare. Döms vård ut kan det både bli tal om vård på rättspsykiatrisk anstalt, eller inom ramen för öppenvården.

Dom mot 57-åringen, då också påföljden bestäms, faller i början på nästa år direkt efter helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet