Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linus Hellman (S) Hanne Deverén (M) och Petra Gustafsson (SD) har olika uppfattningar om förtroendet för Roger Holmberg. Foto: Ida Svensson /SVT

Efter åtalet – oppositionen vill att socialnämndens ordförande tar timeout

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Kalmar kommun är överens om att socialnämndens ordförande i Kalmar, Roger Holmberg (S), borde ta en timeout under tiden som rättsprocessen pågår. Men hans parti har fortsatt fullt förtroende för honom.

Roger Holmberg som varit ordförande i socialnämnden i Kalmar i många år åtalas misstänkt för brott mot tystnadsplikten. Det efter att han på sociala medier skrivit om en privatperson som befann sig i en tvist om pengar med socialtjänsten och riskerade att bli vräkt.

Nu vill en enad opposition i Kalmar kommun att Roger Holmberg tar en timeout från sina politiska uppdrag så länge den juridiska processen pågår. Skulle han dömas anser man inte att han kan komma tillbaka.

– Om han döms för brottet är förtroende förbrukat. Då hoppas vi att socialdemokraterna och Roger Holmberg tar sitt ansvar och att han avgår, säger Hanne Deverén, oppositionsråd för Moderaterna i Kalmar kommun

Sverigedemokraterna är inne på samma spår.

– Vi vill att han avgår. Han har genomgått en sekretessutbildning innan det här hände, han är folkvald och man är inte på sociala medier och skriver om sina klienter, det är oacceptabelt att han sitter kvar, säger Petra Gustafsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kalmar kommun 

En förtroendefråga

Carl-Henrik Sölvinger, oppositionsråd och gruppledare för Liberalerna i Kalmar tycker att det är en allvarlig situation.

– Jag tycker att det vore rimligt att Roger Holmberg tar en timeout under den här tiden.

Kan Roger Holmberg sitta kvar som ordförande i socialnämnden?

– Om han blir dömd och om jag hade fått bestämma hade jag inte tyckt att det var lämpligt att han satt kvar. Men till syvende och sist är det en majoritet i fullmäktige som avgör den saken.

Kristdemokraterna tyckte att Roger Holmberg skulle ha tagit en timeout redan i mars när ärendet togs upp i fullmäktige.

– Vi ser mycket allvarligt på detta. Det får inte vara så att man ska vara rädd för att framföra sin uppfattning om saker och ting eller kritisera kommunen för en rädsla att man kan bli uthängd med information som är sekretessbelagd, säger Christopher Dywik, gruppledare för KD i Kalmar kommun.

Fortsatt förtroende i sitt eget parti

Linus Hellman som är ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar berättar att partiet fortsatt har fullt förtroende för Roger Holmberg.

– Vår inställning och bedömning är att han kan sitta kvar som socialnämndens ordförande. Det finns inget som tyder på något annat.

Vad skulle hända om han blir dömd för det här?

– Vår bedömning idag är att han sitter kvar även vid en fällande dom. Vi kommer inte begära att han ska avgå.

SVT har sökt Roger Holmberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet