Jan Brenander är ordförande i Oskarshamnsbygdens fågelklubb och är kritisk till att föreningen nu tvingas betala drygt 130 000 kronor. Foto: Privat

Ordföranden i fågelklubben: ”Horribelt regelverk”

Publicerad

Oskarshamnsbygdens fågelklubb känner sig överkörda av ett stelbent regelverk. Efter att det står klart att föreningen i stället för att få ett totalbelopp på runt 180 000 kronor nu ska betala 130 000 kronor, har musten gått ur. ”Jag har haft många sömnlösa nätter”, säger ordföranden i fågelklubben.

Den ideella fågelklubben fick beviljade bidrag på runt 182 000 kronor från Länsstyrelsen och Jordbruksverket för att rusta upp byggnader. 50 procent av bidraget betalades ut i förskott men klubben hade svårt att betala den sista fakturan innan de fått resterande del av bidraget.

För att få ut resten av pengarna skickade föreningen därför in en slutredovisning av sitt bygge. Detta visade sig vara ett misstag. Regelverket säger nämligen att alla fakturor ska vara betalda innan slutredovisningen skickas in.

Nu får föreningen själva betala fakturan till företaget som utfört jobbet  – och en sanktionsavgift till Länsstyrelsen för att ha brutit mot reglerna.

Sammanlagt blir det en räkning på 130 275 kronor.

Ville haft hjälp

Oskarshamnsbygdens fågelklubb, OBF, ställer sig frågan varför inte Länsstyrelsen kontaktat dem om felet och hjälpt dem att göra rätt. Föreningen menar att de inte gjort fel med uppsåt.

–  Jag förstår inte att man kan straffa en förening med sådana här stora belopp. Deras regelverk är ju helt horribelt och det här är ju en varningsklocka till andra ideella föreningar att inte söka dessa bidrag, säger Jan Brenander ordförande i fågelklubben.

Kan vara slutet för klubben

OBF undrar också hur man kan ha ett system som innebär att man ska betala fakturor innan man fått pengarna. Man ansöker ju om pengar för att man inte har eget kapital. De kostnader som föreningen nu tvingas betala kan innebära slutet för Oskarshamnsbygdens fågelklubb.

– Det är ju helt idiotiskt. Jag har haft flertalet sömnlösa nätter. Alla dessa ideella timmar vi lagt ner, man tappar helt lusten, säger Jan Brenander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet