Karin Bergman är landsbygdsdirektör och chef för avdelningen för Utveckling och landsbygd på Länsstyrelsen i Kalmar. Foto: Emma Sabel

Landsbygdsdirektören om Oskarshamnsbygdens fågelklubb: ”Vi kan inte förändra regelverket”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsdirektören på Länsstyrelsen i Kalmar beklagar att Oskarshamnsbygdens fågelklubb hamnat i en ekonomisk knipa på grund av ett regelverk som är statiskt. – Det är olyckligt, säger hon.

– Vi är lika ledsna för det här som de är och vi ser ju vad det får för orimliga proportioner, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör och chef för avdelningen för Utveckling och landsbygd på Länsstyrelsen i Kalmar.

Den ideella fågelklubben fick beviljade bidrag på runt 182 000 kronor från Länsstyrelsen och Jordbruksverket för att rusta upp byggnader. 50 procent av bidraget betalades ut i förskott men klubben hade svårt att betala den sista fakturan innan de fått resterande del av bidraget.

”Fått motsatt effekt”

För att få ut resten av pengarna skickade föreningen därför in en slutredovisning av sitt bygge. Detta visade sig vara ett misstag. Regelverket säger nämligen att alla fakturor ska vara betalda innan slutredovisningen skickas in.

Nu får föreningen själva betala fakturan till företaget som utfört jobbet  – och en sanktionsavgift till Länsstyrelsen för att ha brutit mot reglerna.

Sammanlagt blir det en räkning på 130 275 kronor.

– Regelverket är statiskt och det kan framstå som orimligt att ett sådant misstag får sådana konsekvenser. Det har fått en effekt som är rakt motsatt vad som var tänkt. Det här ska ju hjälpa och stötta så det är djupt olyckligt. Det här är ett bakslag för oss också.

Hittar inga lösningar

På grund av det inträffade kommer Länsstyrelsen tillsammans med Jordbruksverket att förbättra informationen kring ansökan om bidrag.

– Vi kan inte förändra regelverket utan försöka lotsa stödsökande och det finns några kritiska moment som kan få stora effekter om man gör fel. Så efter detta har vi lagt till mer information för att sådant inte ska missas.

Men kan ni på något sätt hjälpa föreningen att lösa de runt 130 000 kronor som de ska betala?

– Vi har suttit ner och tänkt men hittar tyvärr inget nu, vi har inga andra pengar för det ändamålet.

Men det kan innebära att föreningen måste lägga ner sin verksamhet.

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag beklagar att vi inte kan göra mer, säger Karin Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet