Fågelklubben dras med ekonomiska bekymmer och tvingas nu betala ett sexsiffrigt belopp för att trygga verksamheten. Bilden är från ett annat fågelskådningstillfälle. Foto: Adam Ihse / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oskarshamnsbygdens fågelklubb i ekonomisk kris

Publicerad

Oskarshamnsbygdens fågelklubb har hamnat i en svår ekonomisk situation. Den ideella föreningen beviljades bidrag för att rusta upp byggnader men ska nu istället betala drygt 130 000 kronor. Allt på grund av att en faktura betalats in en dag för sent.

Oskarshamnsbygdens fågelklubb, OBF, har arbetat med att restaurera sjön Målsjön i Oskarshamns kommun sedan 1989. I området finns en gammal ängslada från 1834 där man förvarar sjöslåtter och en linbastu som man torkar linet i för vidare försäljning.

Beviljades bidrag

Men byggnaderna började bli i dåligt skick och eftersom den ideella föreningen inte har något eget kapital sökte de bidrag hos Länsstyrelsen och Jordbruksverket.

Ansökningarna beviljades och sammanlagt skulle föreningen få 181 800 kronor. 136 350 kronor från Jordbruksverket och 45 450 kronor från Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen.

OBF ansökte om förskottsbetalning från Jordbruksverket och fick 50 procent av beloppet. Resten skulle betalas när arbetet var klart.

Området kring Målsjön där Oskarshamnsbygdens fågelklubb under många år restaurerat. Foto: Oskarshamnsbygdens fågelklubb

Fakturan betalades en dag för sent

Men det är här som föreningen gör misstaget som blir så avgörande. För att kunna betala för arbetet med byggnaderna måste föreningen få den resterande delen av bidraget och skickar därför in slutredovisning till Jordbruksverket.

Men enligt regelverket ska alla fakturor vara betalda innan man skickar in slutredovisningen.

Den sista fakturan betalas in dagen efter att slutredovisningen skickats in. Detta genom att OBF lånar pengar från andra projekt i föreningen.

Resultatet av misstaget blir att sista fakturan på 68 175 kronor inte blir godkänd och föreningen får dessutom en sanktionsavgift på 62 100 kronor från Länsstyrelsens Utvecklingsenhet. En totalsumma på 130 275 kronor som föreningen själv nu ska betala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet