Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Julia Nilsson och Frida Samuelsson tycker att hyrorna i huset Docenten är sjukt höga. Foto: SVT/Clary Kroon

Trots bostadsbristen – nybyggda lägenheter står tomma

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan stod studentbostaden Docenten i Växjö med 248 nya studentlägenheter klart, men trots att det råder bostadsbrist bland studenterna så har lägenheter stått tomma.

Hyran för en nyproducerad studentlägenhet i huset Docenten ligger på 6 200 kronor i månaden för 27 kvadratmeter. En hyra som SFS, Sveriges förenade studentkår tycker är för hög. Det menar att en hyra inte kan vara mer än 35 procent av studiemedlet, det vill säga 3 800 kronor i månaden.

Oscar Starck bodde i huset förra terminen, men han är glad att han nu kunnat flytta till en billigare lägenhet. Det funkade inte att ha en hyra på drygt 6 200 kronor i månaden när man lever på ett studiemedel på drygt 10 600 kronor i månaden, säger han.

– Man ser ofta flyttbilar här. Studenter flyttar in och ut. Det finns perioder vid terminsstart som det är mycket uthyrt eftersom studenter är i akut behov av ett boende, säger Oscar Starck. 

Många tomma lägenheter 

Statistik över hur många lägenheter som varit uthyrda första året visar att det bara var två månader som alla lägenheterna hyrdes ut. Det var under oktober och november förra året. Sedan ökade antalet tomma lägenheter månad för månad. Framme i maj fanns 47 lediga lägenheter och i juli stod 90 lägenheter tomma.

Statistik från Växjö bostäder. Foto: SVT

Rene Jaramillo (M), ordförande i Växjöbostäder, det kommunala bostadsbolaget som hyr ut studentbostäderna, ser att det är ett problem att lägenheter står tomma, men en sänkning av hyrorna ser han inte som en lösning.

Rene Jaramillo (M), ordförande i Växjöbostäder

– Det finns en ekonomisk kalkyl och om vi skulle sänka hyrorna så gör vi förlust. Det gör vi också när lägenheter står tomma. Därför jobbar vi aktivt för att hitta hyresgäster som behöver en studentlägenhet. 

Hur stort problem är det att ni går förlust när det står tomma lägenheter? 

– Självklart är det ett problem, för våra kalkyler bygger på 100 procent hyresgäster. Men vi får inte glömma att huset bara är ett år. Ibland måste man ha is i magen, säger Rene Jaramillo (M).

”På tok för hög”

Julia Nilsson och Frida Samuelsson började plugga på Linneuniversitetet den här terminen och precis flyttat in i studentboendet Docenten.  

– Det är väldigt fräscht eftersom det är nybyggt men hyran är på tok för hög. Ingenting ingår heller i hyran, utan man måste betala vatten, el och internet utöver 6200 kronor. Vilket gör det ännu dyrare för oss studenter, säger Frida Samuelsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer