Föräldrar, skolledning och polis i möte på berörda skolan i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen samlades föräldrar, polis och skolledning i Ljungby till ett möte med anledning av brottsmisstankarna mot en anställd på skolan. Runt 200 personer kom för att ställa frågor kring det som hänt.

På tisdagen häktades en person som är anställd på den berörda skolan i Ljungby kommun. Personen är enligt uppgifter i lokala medier misstänkt för att ha sexuellt utnyttjat barn på datorfestivalen Dreamhack i Jönköping sommaren 2015 samt för utnyttjande av barn för sexuell posering och kränkande fotografering i Ljungby.

Med anledning av det samlades föräldrar, polis och skolledning i Ljungby på tisdagskvällen.

Sexbrott mot barn i Ljungby

– Det kom ju upp många frågeställningar vad som kommer hända och vilka barn som är inblandade. Det fanns frågor hur vi inom skolan jobbar med detta och hanterar det, säger Nils-Göran Jonasson som är barn- och utbildningschef i Ljungby kommun.

Oro för sitt eget barn

Mötet beskrivs som sansat men med många frågor. Men i dagsläget var det svårt för skolledning och polis att svara på allt.

– Det är ju många som uttrycker oro för sitt eget barn och vill veta om de blivit utsatta. Men eftersom polisutredningen pågår så kan polisen i nuläget inte ge fler svar än de som redan offentliggjorts, säger Anders Karlsson lokalpolischef i Ljungby.

Insatser på skolan

Det var också många som undrade hur skolan nu ska agera och inför skoldagen imorgon, onsdag.

– Vi har förstärkt upp elevhälsan med fyra extra kuratorer och med en psykolog. Lärarna kommer att berätta vad som hänt och det vi vet och det gäller ju att presentera det här rätt för varje skolålder. Vi kommer att vara öppna och berätta det vi vet, säger Nils-Göran Jonasson.

Skoldagen kommer försöka genomföras så normalt det är möjligt, berättar han. Men med möjlighet att diskutera det som hänt. Det har varit en omtumlande dag då informationen om brottsmisstankarna mot personen inom skolan kommit fram.

– Man blir lite chockad, jag känner inte personen i fråga, men när man får höra sådana anklagelser blir man chockad själv. Min tanke går till barnen. Vi vet ju inte exakt vad som hänt men jag hoppas att utredningen går snabbt så vi får klarhet i det, säger Nils-Göran Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn i Ljungby

Mer i ämnet