Bilden är ett montage. Foto: SVT Design

Utnyttjade barn sexuellt på datorfestival – nu väcks åtal

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal mot en 25-årig man i Ljungby kommun som misstänks bland annat för att ha våldtagit en pojke i en bil i samband med datorfestivalen Dreamhack i Jönköping under 2015.

Den misstänkte mannen som är i 25-årsåldern har suttit häktad i Växjö sedan den 21 mars tidigare i år. Han är bland annat misstänkt för en våldtäkt mot en pojke i en bil i samband med datorfestivalen Dreamhack i Jönköping under 2015.

– Enligt målsäganden har 25-åringen genomfört en våldtäkt och utfört oralsex på honom, säger åklagaren Emma Berge.

Sexbrott mot barn i Ljungby

Filmade i omklädningsrum

Det rör sig om åtta olika stämningsansökan med 14 målsägande inblandade. Åklagaren har beslutat att väcka åtal på sammanlagt sju olika punkter. Bland annat för våldtäkt mot barn, grovt barnpornografibrott samt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Den 25-årige mannen har tidigare varit anställd på en skola i Ljungby kommun där han misstänks för att ha filmat sju olika barn i ett omklädningsrum.

– Han är misstänkt för att ha filmat inne i ett omkädningsrum på skolan, det rör sig om sju olika elever som blivit filmade, säger åklagare Emma Berge.

200 personer kom till  möte

Efter att mannen gripits av polis kallade skolan till krismöte med både föräldrar och skolledning. Utredningen har dragit ut på tiden eftersom den innehöll över 1.000 sidor.

– Det är en väldigt omfattande utredning som innehåller bilder, filmer och chattkonversationer så därför har det tagit lite extra tid, säger åklagaren Emma Berge.

Samtliga övergrepp inträffade mellan åren 2015 och 2016. 25-åringen är även misstänkt för att ha fått sex andra barn runt om i landet att skicka nakenbilder på sig själva.

Huvudförhandlingen kommer att inledas den 21:a augusti vid Växjö tingsrätt och pågå i sammanlagt sex dagar.

Vad yrkar du på för straff?

– Det får vi se, det kan jag inte uttala mig om i nuläget. Minimistraffet för våldtäkt mot barn är 2 år, säger Emma Berge, åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn i Ljungby

Mer i ämnet