Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Furunäs är osäker på hur säsongen för Myrebobacken ser ut.

Osäker säsong för skidbackarna i Småland – för höga elkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Skidbackarna påverkas av det höjda elpriset. Snömaskinerna drar för mycket energi vilket kommer bli för dyrt i längden. I Ljungby är det nu osäkert om de kommer att kunna ha öppet för skidåkning under vintern 2022-2023.

Många företag drabbas hårt av de höjda elpriserna, och skidbackarna i Småland är några som drabbas. Det är väldigt osäkert om de kommer att kunna ha öppet för skidåkning på många håll i länet. Myrebobacken i Ljungby är inget undantag.

– Det har varit dåliga vintrar de senaste åren vilket har gjort att det inte har fyllt på kassan jättemycket. Då blir det väldigt stor påverkan, säger Mikael Furunäs, ordförande i Friluftsfrämjandet i Ljungby.

Snöproduktionen drar el

Det är framförallt snöproduktionen som drar mycket el, och som gör Myrebobackens säsong väldigt osäker.

– Vi hoppas innerligt att det ska bli någonting, men allting är väldigt osäkert i dagsläget. Vi hoppas på att kunna få hjälp från kommunen, men det är det många som vill så vi får se hur det blir.

Skidbackarna avvaktar

Flera skidanläggningar i Småland som SVT varit i kontakt med menar att det är för tidigt att uttala sig om hur elpriserna kommer att påverka möjligheten för att öppna skidanläggningarna. Men i ett mejl till SVT skriver Nybro:

”Vi tycker att det är viktigt att försöka hålla igång anläggningen i vinter, men som det ser ut nu är det svårt att svara på i vilken omfattning. Vi håller på att se över det just nu. Vi har en liten barnbacke som inte kräver så stor insats så det är möjligt att den kommer snöläggas. Det är den vi alltid under normala vintrar snölägger i ett första skede.”

Hör mer om hur tankarna går för Myrebobacken i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.