Foto: TT/SVT

Varning för kraftig åska på Öland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska på Öland under valborgsmässoaftonen.

En ovanlig typ av varning, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Åska är inte så vanligt förekommande och det är sällan så kraftigt att det når upp till en varning, så det är ganska ovanligt, säger Nils Holmqvist, SVT:s meteorolog.

SMHI:s klass 1-varning gäller det åskväder som under måndagskvällen och tisdagsnatten passerar Öland och Gotland, som lokalt kan vara kraftigt (se faktaruta).

Även på andra håll i Kalmar och Kronobergs län åskar det under valborgsmässoaftonen. Bland annat har ett omfattande strömavbrott utbrutit i Lessebo kommun till följd av åskan, meddelar energibolaget Eon.

Att varningen kommer så sent (klockan 18.51 på valborgsmässoaftonen) beror på att åskvädret blommat ut med kort varsel, och att åskväder generellt är svåra att förutse.

– Det kommer vara som värst de närmsta timmarna och kommer röra sig bort. Det håller sig främst över de stora öarna och svänger sen österöver och värsta klumpen hamnar nog mot Estland, säger Nils Holmqvist.

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för kuling på upp till 15 meter per sekund för mellersta Östersjön och längs småländskusten.

Definition för kraftig åska – varning klass 1

Omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken.

Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn.

Om prognosen ändras till ännu mer omfattande åska och kraftigare skyfall uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.