Nästan alla butiker tar fortfarande emot kontanter Foto: TT

Betalexpert: ”Extremt ovanligt att livsmedelsbutik slutar med kontanter”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt branschorganisationen Svensk handel är det extremt ovanligt att en livsmedelsbutik slutar med kontanter.

Coops butik på Norrliden i Kalmar är en av de första livsmedelsbutiker i landet som slutar att hantera kontanter. Sedan i början av april tar de bara emot betalningar via betalkort och Swish.

– Det är extremt ovanligt att en livsmedelsbutik slutar med kontanter. Det är vanligare inom andra typer av butiker, säger Bengt Nilervall, som är betalexpert på Svensk Handel.

Kalmar

Nästan alla butiker tar kontanter

Enligt Svensk Handel tar 95 procent av butikerna i Sverige i dag emot kontanter men 80 procent av alla transaktioner som görs är digitala.

Det drastiska beslutet att sluta med kontanter på Coop i Norrliden tog KF Göta efter att butiken blivit rånad tre gånger under kort tid, men det återstår att se om det var ett klokt beslut.

– Konkurrensen inom dagens handel är stenhård och man måste väga på guldvåg och ta försiktiga steg. För vissa butiker kan det vara ett val mellan att bli rånade eller att tvingas lägga ned, säger Bengt Nilervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet