Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Borgholms fibermål för 2018: 6 av 10 ska få uppkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har ett bredbandsmål som går ut på att 95 procent av medborgarna ska ha möjlighet till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. I Borgholms kommun på Öland är utbyggnaden av fibernätet i fullgång och under måndagen presenterades planerna och målen för 2018.

– Möjligen sätter jag målet något högt men jag tror och hoppas att 65-70 procent i kommunen ska ha tillgång till bredband i slutet av året, säger Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande, Borgholms kommun.

I dag pågick grävningar i Åkerby på östra Öland. Och en av nyckelfaktorerna att lyckats så bra på landsbygden och att fibernätet byggs ut med rasande fart är just att byborna driver på frågan hårt, menar Ilko Corkovic.

Har förekommit avgrävningar

– De har gjort ett hästjobb. Men det här har också stor betydelse för alla om vi ska hänga med för välfärdstjänsterna från kommun och landsting. Men också för företagen, för att skapa utbildningsmöjligheter, för turismen och för att göra ön än mer attraktiv att flytta till.

Men det har varit en del problem med avgrävningar under året, hur ser du på det?

– Det är kanske inte så konstigt med tanke på att man grävt så mycket på Öland. Sen är ju markförhållandena olika i kommunen. Ibland är det sten och ibland väldigt blött och det är klart att det kanske är lite extra svårt i kommun som Borgholm.

”Svårt för en del att förstå nyttan”

Borgholms kommun har också anställt en bredbandssamordnare, Ulrica Ragvald Emilsson, som var på plats vid Åkerby.

– Det svåraste är nog ändå att få en del människor att riktigt förstå nyttan med fiberuppkoppling, säger hon.

Regeringen har 95 procent som mål till 2020, klarar ni det?

– Vi har som mål att 100 procent ska ha bredband. Och jag tror vi kommer klara det, säger Ulrika Ragvald Emilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.