”Papporna missgynnas”

Publicerad

Att en mamma kan vara helt anonym i sin kontakt med kvinnojourerna missgynnar papporna, anser föreningen Pappaliv. Föreningen har följt rättegången i Eksjö tingsrätt, där domstolen på fredagen friade de kvinnor som hjälpt en mamma att gömma barnen från pappan i många år. -Man litar blint på mammans historia utan att kolla den och det missgynnar pappan, säger Lars Petersson, ordförande i den ideella föreningen Pappaliv, till TT.

Personalen på kvinnojouren i Tranås hjälpte mamman att gömma sig och sina barn men kände inte till att det pappan hade vårdnaden om barnen.
-Till viss del kan anonymiteten vara bra men kvinnojourerna måste ta reda på mer fakta än vad de gör i dag, säger Lars Petersson.
Enligt honom får Pappaliv dagligen telefonsamtal från förtvivlade pappor som inte vet var mammorna har gömt deras gemensamma barn.
-Men ofta händer det inte så mycket när mamman tar barnen och gömmer dem. Det ses som mycket allvarligare när pappan gör samma sak, säger Lars Petersson.
Han tror att den främsta anledningen till det synsättet är att gamla normer och värderingar kring föräldrarollen fortfarande råder.
-Mamman ska ta hand om barnen och pappan ska arbeta.
Föreningen Pappaliv startade för två år sedan och har 600 medlemmar. Dess huvudsakliga uppgift är att ge pappor stöd och råd vid vårdnadstvister. Den hjälper även mammor som kontaktar föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer