Ineliggande patienter kan ha smittats av covid-19. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Patienter kan ha smittats av corona på sjukhuset i Ljungby

Publicerad

Region Kronoberg utreder om patienter som varit inlagda på lasarettet i Ljungby kan ha blivit smittade med covid-19 på sjukhuset.

– Vi tar det på stort allvar, säger sjukhuschefen Maria Wiltz.

Regionen har startat en utredning efter att patienter insjuknat och testats positivt för covid-19 under i samband med vistelse på Ljungby lasarett, vilket Smålandsposten var först att berätta.

– Vi har fått signaler om att patienter som har varit i Ljungby har kommit hem och insjuknat inom inkubationstiden. Vi tar detta på stort allvar, säger Maria Wiltz till SVT.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Varför är det viktigt att utreda?

– För att se om det är några åtgärder vi behöver göra. Vi ska inte smitta patienter.

Journalgranskningar

Maria Wiltz beskriver smittspårningen som ett omfattande arbete – med journalgranskningar och efterhand testning. Förhoppningen är att utredningen ska vara klar på fredag.

I nuläget gäller det bara patienter på Ljungby lasarett, och inte Växjö. Men i samband med utredningen kan de även titta på patienternas vistelse i till exempel kommunala boenden.

Hur många patienter är det ni utreder?

Det kan jag inte svara på, det får utredningen visa.

Kan du på rak arm säga någon punkt där ni har brustit?

– Nej, det är för tidigt att säga det. Det är ett omfattande arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet