Nya riktlinjer – nu kan personer med hemsjukvård vaccineras hemma

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg har ändrat sina riktlinjer kring hur vaccinet mot covid-19 får hanteras. Nu får det vid behov köras ut till personer som vårdas i hemmet.

– Vi baserar våra nya riktlinjer på att tillverkaren Pfizer i en ny transportstudie lättat på hur vaccinet kan transporteras, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg.

De tidigare riktlinjerna innebar att vaccinet inte kunde köras hem till patienter då det inte fick skakas. Men sedan företaget lättat på riktlinjerna kan nu vissa personer vaccineras i sin hemmiljö.

– Det ska så klart inte skakas avsiktligt eller kraftigt, men om det förpackas på ett luftigt sätt på mjukt underlag så går det bra.

Underlätta för fler att få vaccinet

I första hand gäller dock fortfarande att vaccinet inte ska transporteras ut till personer, men när det inte går att lösa på något annat sätt så är det numera en möjlighet, säger Christian Romin Blomkvist.

– Alla med hemtjänst eller hemsjukvård kan inte ta sig till en vaccinationsmottagning. Det här kommer underlätta för fler personer i den första gruppen att få vaccinet.

När fas två av vaccineringen inleds står bland annat personer över 70 – och personer som får vård via LSS – på tur. De grupperna ska dock i första hand ta sig till en vårdcentral som planerat.

– I första hand ska de boka tid via sina vårdcentral. När det gäller LSS-vården kommer vi ha en dialog med kommunerna om hur det ska lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet