Jonas Eek är lokalpolisområdeschef i Växjö Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Polischefen om attacken: ”Ser mycket allvarligt på det”

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart vad orsaken till nattens attentat mot polishuset på Dalbo i Växjö är. Enligt närpolisområdeschef Jonas Eek kommer polisen nu att vidta åtgärder.

– Jag ser mycket allvarligt på det som hänt. Det här är ett angrepp både mot vår egendom och mot vår personal, säger Jonas Eek.

Oklart motiv

Polisen i Växjö har tidigare blivit utsatta för skadegörelse både på sina bilar och på Dalbos polishus. Men vad den bakomliggande orsaken är låter polischefen vara osagt.

– Om det rör sig om ett riktat missnöje eller rent allmänt är för tidigt att säga. Men jag ser inget samband med de andra händelserna i landet i nuläget, säger han.

Det finns ännu ingen misstänkt för skadegörelsen men polisen kommer att arbeta intensivt med ärendet.

– Det här är ju ett angrepp mot både vår egendom och vår personal och vi kommer att vidta åtgärder. Men jag vill inte gå in exakt på vad, säger Jonas Eek.

Polisen har spärrat av i området kring polishuset och en teknisk undersökning kommer att göras. Dessutom söker polisen vittnen till händelserna.

Se hela inslaget med polischefen här

”Inte chockad”

Arabyområdet i Växjö, där Dalbo centrum ligger, är utpekat som ett av polisen särskilt utsatta områden. Araby är ett av fjorton utvalda områden i landet som rikspolischefen sagt ska prioriteras.

Sedan i början av 2016 har polisen arbetat för att få till en förändring i området. Bland annat har polisen lyckats beslagta stora mängder narkotika och flera gripande har gjorts.

Är du chockad över att det har hänt?

– Jag är inte chockad. Men vi har ju under lång tid arbetat med att bygga upp bra nätverk i området men så händer detta. Nu måste vi se till att vi inom polisen kan jobba så säkert som möjligt, säger Jonas Eek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.