Polisen håller presskonferens om böneutropet i Växjö

Publicerad

Polisen har gett klartecken till Stiftelsen Växjö muslimer att få sända böneutrop. Med anledningen av detta håller polisen en presskonferens – SVT Nyheter sänder direkt.

En gång i veckan, på fredagar, kommer Växjömoskén få sända ut böneutropet via högtalare – och blir därmed den tredje moskén i Sverige att få göra det.

Utropet får vara i tre minuter och 45 sekunder via en förinspelad ljudfil och tillståndet för gäller från och med nu och ett år framåt. Under sommartid startar den klockan 13, annars klockan 12.

Beslutet gäller ett år

Enligt polismyndigheten som beviljat tillståndet får inte ljudet från högtalarna överskrida 45 decibel inomhus och 110 decibel utomhus.

– Beslutet gäller i 12 månader och villkoret är att ljudet måste hålla sig inom vissa bullernivåer och de sökande har en skyldighet att kontrollera att de riktvärdena inte överträds, säger Magnus Rothoff vid polisen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vänder sig mot ljudnivån, som enligt henne är lika högt som ett diskotek. Något som Patrik Hultstrand som är utredare på Folkhälsomyndigheten bekräftar, i alla fall ett barndiskotek.

– Riktvärdet för maximal ljudnivå på diskotek för barn under tretton år är 110 decibel, skriver han i ett mail till SVT.

Under presskonferensen fick polisen frågan om varför polisen inte hört sig för bland grannarna i området innan tillståndet beviljades.

Grannar ingen part

– Nej det har vi inte gjort. Vi saknar en laglig grund att göra det. Grannar är inte part i tillståndsprocessen, de kan bli part i en eventuell överklagan. Ansökan ska handläggas enkelt, snabbt och billigt och en sådan åtgärd skulle fördröja processen avsevärt, säger Magnus Rothoff.

I samband med att tillståndet beviljades har polisen bland annat tagit hänsyn till hur högtalarsystemet ska riktas.

Beslutet kan överklagas

– Den kommer att riktas västerut där den anses göra minst skada ur bullersynpunkt. Det är den faktiska högtalaren som polisen tagit hänsyn till inte utsändningens innehåll. Vi är åsiktsneutrala i ärendet, säger Klas Werme polisens rättschef.

Vem som helst kan överklaga men det är upp till Förvaltningsrätten att göra en bedömning av en sådan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet