Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte säkert att säkerhetszoner hade gjort någon skillnad när skjutningarna i Kalmar var som värst säger polisen Niko Salcidis. Foto: Carl Carlert & Kaisa Lappalainen/SVT

Polisen i Kalmar – säkerhetszoner hade gjort marginell skillnad

Publicerad

Under torsdagen började lagen om så kallade säkerhetszoner att gälla. Kommunpolisen i Kalmar, Niko Salcidis, menar att lagen inte gör så stor skillnad, men att det hade kunnat göra viss skillnad när vågen av skjutningar i Kalmar var som värst.

– Det hade ju gett oss utökade möjligheter att kunna visitera personer, fram för allt då sådana som vi primärt inte har misstanke kring. Men man ska inte glömma att vi har stor möjlighet att visitera personer ändå i polislagstiftningen, säger Niko Salcidis till SVT Småland.

”Ingenting vi ska använda slentrianmässigt”

I den nya lagen, som alltså började gälla på torsdagen, står det att ett beslut om en säkerhetszon som fattas gäller under två veckors tid, och att det måste gälla i ett område där det finns en påtaglig risk för skjutning eller sprängning.

Skjutningar i Kalmar

Och för Niko Salcidis är det viktigt att lagen används i rätt sammanhang.

– Vi ska absolut inte använda det om vi inte tror att de behövs så det är ingenting vi ska använda slentrianmässigt utan det ska följa de villkor och den lagstiftning som gäller för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet