Polisen JO-anmäls av butiksägare: ”Vi känner oss otrygga”

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till butiken vars anställda hamnade mitt i en polisjakt anser att polisen använde mer våld än omständigheterna krävde – och nu anmäler hon händelsen till Justitieombudsmannen, JO.

I måndags kunde Smålandsnytt berätta om hur medarbetare i en butik på Araby i Växjö hamnade emellan när polisen jagade misstänkta illegala invandrare. Praktikanten Abdi Jama berättade om hur han blev så illa slagen av en batong att ett ben i handleden slogs av.

Ingen förklaring

Det har nu gått en vecka sedan händelsen i matbutiken. Butiksägaren var själv inte på plats när hennes två anställda utsattes för våld av den civilklädda polisen, men hon är fortfarande märkbart skakad av det som hänt, och det som upprör mest är polisens tystnad.

Polisattacken i Araby

– Man vill gärna ha en förklaring till varför något sånt händer, och en försäkran om att det inte händer igen, så att man kan känna sig trygg, för det gör vi inte nu.

– Du sitter här och jobbar, du sitter här och dricker kaffe och så plötsligt kommer det in en man och börjar slå dig med batongslag – och det är polisen som gör det! Myndigheten som jag kan ringa om jag har något problem här.

Känner sig skuldbelagd

Nu har hon JO-anmält händelsen för att den ska uppmärksammas och hoppas att hon på så sätt ska få klarhet i vad som faktiskt hände.

– Om polisen själva ska utreda då sker det i mörker, men jag vill att det som hänt ska komma fram i ljuset. Vi vill först veta vad som händer med internutredningen och JO-anmälan, först därefter kanske vi kan gå vidare.

Butiksägaren menar också att händelsen har påverkat affärerna negativt och hon är rädd att kunder tänker att polisen kanske hade en anledning att bruka våld mot de anställda.

– Vi känner oss skuldbelagda för något vi inte kunnat påverka, något vi inte orsakat.

– Jag vet inte, jag kanske hade tänkt på samma sätt, men vi måste komma ihåg att också poliser är människor som kan göra fel. Men då gör det ju skillnad om man erkänner att man gjort fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Araby

Mer i ämnet