Kety Saavedra arbetar i kafé på torget

Polisen tappar förtroende

Publicerad

Händelsen i matbutiken på torget i Araby i Växjö har blivit ett stort samtalsämne och känslorna för polisens arbete är splittrade.

Flera av de boende som Smålandsnytt pratat med säger att polisen ofta rör sig i Araby och menar att deras närvaro känns som en trygghet eftersom det händer mycket brott i området.

Men händelsen i butiken i förra veckan har gjort att förtroendet för polisen fått sig en rejäl törn.

Polisattacken i Araby

Kety Saavedra, som arbetar i kaféet på Tallgården, på andra sidan torget, menar att relationen mellan polisen och ungdomarna är spänd, och säger att hon därför inte är förvånad över polisens agerande.

– Jag tycker polisen gjorde fel genom att slå någon som är oskyldig. Poliser gör alltid fel med ungdomar. Inte alla poliser, men vissa gör fel. De puttar till ungdomar och är kaxiga. Även om ungdomarna är kaxiga tycker jag att polisen ska vara professionell och inte vara likadana tillbaka.

Pratade om annat

Tre dagar efter händelsen kallade polisen till ett öppet möte på kommunens aktivitetscenter i Araby, Tallgården.

Men trots att polisen, enligt butiksägaren Delgash Ramadhan, var tydliga med att de var där på grund av fredagshändelsen hänvisade de bara till sekretess på grund av den pågående utredningen och pratade istället om ungdomsproblematik.

– Jag önskar att de hade kunnat fokusera på den här händelsen, för det är ju en stor grej. Det är ju något som inte ska hända. Istället började de snacka om ungdomar och Araby och hur man ska göra området tryggare. Men under de två år jag har haft butik här har jag aldrig känt någon rädsla för ungdomar, säger Delgash Ramadhan.

– Jag tycker inte att det hade med saken att göra. De hade kunnat diskutera ungdomar och ungdomsgruppen någon annan gång.

Goda relationer

Andra personer på torget menar att närpolisens arbete i Araby med att ha goda relationer med de boende har märkts och varit positivt.

Men enligt Kety Saaveda är relationen gentemot ungdomar en annan. Hon menar att poliser som hon mött ofta visat dålig attityd.

– Polisen visar ju fel, så jag tror att det är många som inte tycker om dem. Polisen säger att de försöker hjälpa ungdomarna, men det gör de ju inte på det sättet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Araby

Mer i ämnet