Foto: SVT/Arkiv

Polisen ska kameraövervaka Araby med drönare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Växjö ska börja använda drönare för att bevaka större områden från luften. Och man kommer börja med Araby och fokus kommer ligga på allmänna platser och centrumområdet.

Från och med måndagen kommer områdena Araby och Spetsamossen i Växjö att kameraövervakas från luften mellan klockan 16-05 vardagar och klockan 14-06 lördagar och söndagar.

Ska ”upptäcka allvarlig brottslighet”

Drönaren är ett nödvändigt komplement till polisens övriga verksamhet att förebygga, förhindra eller upptäcka allvarlig brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott, skriver Polisen i Växjö på sin facebooksida.

Beslutet har fattats av lokalpolisområdeschefen i Växjö, och drönarbevakningen kommer att pågå fram till den 19 april.

Får inte filma in i bostäder

Drönaren ska bara bevaka allmänna platser med fokus på centrumanläggningarna. Drönaroperatören får inte filma in i de bostäder eller andra integritetskänsliga utrymmen som finns i områdena, utan enbart filma allmänna platser såsom öppna ytor och grönområden dit allmänheten har tillträde, skriver polisen.

Detta område på Spetsamossen i centrala Växjö ska drönaren övervaka, enligt beslut från Polisområdeschefen. Foto: Skärmdump/Polisen
Detta område på Araby i Växjö ska drönaren övervaka Foto: Skärmdump/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.