Polisen släpper bild på misstänkta mördare

Publicerad

Polisen släppte på tisdagen namn och bild på de två män som häktats i sin frånvaro misstänkta för mord på en 70-årig man i Markaryd.

De två männen, som är ukrainska medborgare, är båda i 45-årsåldern. Sista spåret av männen är ett försök till kontantuttag med 70-åringens bankkort i en uttagsautomat i Stockholm den 5 augusti.

– Det är av yttersta vikt att de kan frihetsberövas och vi behöver få allmänhetens hjälp att få tag i dem, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen region syd.

Varför publicerar ni namn och bild?

– Det är ett väldigt grovt brott och vi har varit på jakt efter dem en längre tid utan framgång.

Internationellt efterlysta

Männen är internationellt efterlysta sedan de häktades i sin frånvaro den 14 augusti. Men Robert Loeffel vill inte svara på om man fått några underrättelser från internationella kollegor om var de kan befinna sig.

Vad hoppas ni få för information från allmänheten?

– Både var de är just nu och om det är någon som kan lämna mer iakttagelser om hur de har rört sig.

Bilen kördes 120 mil norrut

Under måndagen bekräftade polisen i region nord att 70-åringens bil setts i trakterna av Malå, Västerbotten – ungefär 120 mil från Markaryd – den 1-2 augusti, bara någon dag efter 70-åringens försvinnande. Tre dagar senare syntes en av de misstänkta vid uttagsautomaten i Stockholm, vilket alltså är det sista spåret polisen har av männen.

Men Robert Loeffel vill inte kommentera när informationen från Västerbotten nådde polisen i region syd, eller om man utreder om fler är inblandade.

– Anledningen är att vi har mordutredning, med två misstänkta på fri fot, och vi vill inte bjuda dem på någon extra information om vad vi vet.

Fallet med försvunna 70-åringen – få bakgrunden i i videon ovan Foto: SVT

Därför publicerar inte SVT namn och bild

Visa

”Vi väljer att inte gå ut med namn och bild i nuläget eftersom männen än så länge enbart är misstänkta för brottet”

Tomas Lundström, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Småland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 70-åring i Markaryd

Mer i ämnet