Polisen: Utlämningen av misstänkte mördaren kan ta tid

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen greps en person för det misstänkta mordet på en 70-åring i Markaryd. Nu ska han begäras utlämnad från Tyskland, men enligt Robert Loeffel på polisen i Kronoberg kan det ta tid om den misstänkte motsätter sig utlämningen.

En av de två misstänkta, som båda är ukrainska medborgare, greps under tisdagen i Tyskland. Han var förmodligen redan gripen när polisen under eftermiddagen i går gick ut med både namn och bild på de misstänkta till allmänheten. Det var sannolikt den internationella efterlysningen  som utfärdades i samband med att de två misstänkta häktades 14 augusti som lett fram till gripandet.

– Det verkar vara så att han satt i fängsligt förvar när vi publicerade efterlysningen, säger Robert Loeffel som är polisens presstalesperson för Kalmar och Kronoberg.

Markarydsfallet

Utlämning kan ta tid

Svensk polis kommer nu att ta kontakt med den tyska polisen för att få mer information om hur det gick till när mannen greps och om de har fler uppgifter om 70-åringens bil som stals i Markaryd i samband med 70-åringens försvinnande.

– Sen påbörjas också ett utlämningsförfarande så att vi kan få honom så snabbt som möjligt hit upp och förhöra honom. Min erfarenhet är att det kan ta både lång och kort tid beroende på den misstänktes inställning till att utlämnas. Förnekar han och inte vill utlämnas till Sverige så krävs det ett domstolsbeslut som kan ta tid, säger Robert Loeffel.

Kroppen ännu inte identifierad

Genom gripandet hoppas Robert Loeffel att de kommer att kunna få reda på mer om vad som hände 70-åringen. Men kroppen som hittades i skogen utanför Markaryd den 10 augusti är fortfarande inte identifierad.

– Rättsodontologerna har inte lämnat något resultat till oss ännu.

Brukar det ta så här lång tid?

– Ja, det är inget onormalt alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet