Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Emma Berge berätta det senaste i mordutredningen. Foto: Olof Peterson/SVT, Carl Carlert

Åklagarens misstanke: 19-åring beställde mordet på Araby

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan gjorde polisen i Växjö ett tillslag i ett lägenhetshus på Araby i Växjö. I lägenheten hittade polisen två vapen – och grep en man som åklagaren misstänker har beställt mordet.

I samband med tillslaget greps tre unga killar, födda 2002 och 2003. En av dem häktades under söndagen och de andra två under måndagen.

Alla tre är häktades misstänkta för grovt vapenbrott. En av dem är också misstänkt för medhjälp till mord efter dödsskjutningen på Araby natten till den 11 september i år.

Funnit två vapen

Häktningsprotokoll som SVT tagit del av visar att åklagaren misstänker att en av de häktade, en 19-åring, har beställt mordet. Hon ville häkta honom för anstiftan till mord, men tingsrätten tyckte inte bevisningen höll för att nå upp till sannolika skäl – något som Smålandsposten var först med att berätta.

Åklagaren Emma Berge uppger att man funnit två vapen, vilken typ av vapen vill hon inte gå in på.

– Ett vapnen håller NFC på att undersöka om det är samma som användes i mordet. Men vi vet inte ännu och troligtvis är det inte det, säger hon till SVT.

Varför säger du så?

– Det vill jag inte gå in på i detalj, det pågår en förundersökning.

Du har sex personer häktade i ärendet, alla unga killar. Är det kriminellt nätverk?

– Jag vet inte om kalla det så. Men det har ju skett ett mord och man har haft tillgång till vapen, det visar inte minst tillslaget förra veckan. De känner varandra alla som är häktade, de ingår i samma miljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet