Polisförbundets ordförande Lena Nitz är orolig för både polisernas och medborgarnas säkerhet Foto: TT Bild

Polisförbundets larm – tar timmar att bara bilda patruller

Uppdaterad
Publicerad

Stora områden ska täckas med alldeles för få poliser. Polisförbundet säger att situationen är likadan över hela landet.

Polisen i Dalsland berättade på onsdagen hur de stora avstånden i kombination med lite personal gör det mycket svårt att lösa vardagsbrotten. Resorna tar stora delar av arbetsdagen, och det begränsar antalet insatser man kan göra på en dag. 

Men problemet finns inte bara i Dalsland. Enligt Lena Nitz, som är ordförande för Polisförbundet, så är det likadant i hela landet. Hon säger att detta redan har börjat leda till att människor drar sig för att ringa polisen, även vid allvarliga situationer. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Det största problemet har vi i region nord som är stort geografiskt. Där har du kanske 30 till 40 mil mellan patrullerna. Det kan ta många timmar innan polisen kan komma fram akut, kollegor i norr upplever att människor lärt sig detta och inte ens larmar i akuta situationer, säger hon. 

Det låter ju allvarligt? 

– Det är jätteallvarligt. Först tänker jag på brottsoffren och deras situation, men det påverkar också förtroendet för polisen. Vi är beroende av allmänhetens förtroende för att kunna göra ett bra jobb. Det är en allvarlig situation.

Saknar kompletta patruller

I Dalarna är bemanningen så dålig att man inte ens får ihop kompletta patruller berättar Lena Nitz. En patrull består av två personer, och för att få ihop det tvingas poliser från olika polisstationer sammanstråla, något som tar flera timmar av arbetsdagen. 

– Mellan till exempel Rättvik och Mora får två personer då stråla samman, en person från varje ställe. Det förekommer att det tar en timme att bara bilda patrull, och sen tar det förstås lika lång tid när patrullen ska splittras igen. De som planerar upp dessa patruller gör ett hästjobb för att det ska bli så lite resor som möjligt. Bemanningen balanserar på gränsen till det omöjliga på vissa håll i landet.

Tvingas ta risker

Situationen gör förstås att polisen hinner med mindre faktiskt polisarbete vilket drabbar medborgarna, men det innebär också att poliserna ibland inte kan göra det arbete man skulle vilja, och att poliserna tvingas utsätta sig själva för risker, säger Lena Nitz. 

– Behöver man förstärkning till exempel så kan det ta väldigt lång tid. 

Vad gör man då? 

– Man får anpassa sina metoder efter de förutsättningarna som finns på platsen och ha ett högt säkerhetstänk när man jobbar och i vissa fall kan man inte vidta de åtgärder som man skulle ha gjort om man var flera på plats. 

Men om någon är i fara, då kan man väl inte vänta? 

– Man får ingripa om läget är akut, men det är med risk för sin egen säkerhet. Polisförbundet är rädda för att något allvarligt ska hända våra medlemmar i den situationen som är. Är bara en tidsfråga känns det som, det är ingen överdrift, snarare ett konstaterande.

Även i Stockholm

Problemen är som störst i glesbygden, men även storstäder som Stockholm påverkas, säger Lena Nitz. 

– Det är även en centralisering i Stockholm där det har lagts ner stationer. I södra delen av Stockholm har flera stationer lagts ner. Om någon ska omhändertas i till exempel Nacka så måste man åka med personen till Flemingsberg, så även i storstaden har det fått betydelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet