Tre och en halv minut tar det för SVTs reporter att promenera från mordplatsen till polisstationen – men det tog tio minuter för patrullen att komma fram. Hör varför i klippet. Foto: Carl Carlert

Polisstation en halv minut från mordplatsen – hann ändå inte rädda kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att mordet i Alvesta skedde en halv minuts bilfärd från polisstationen, tog det tio minuter för första patrullen att komma fram. Nu har frågan om polisens närvaro hamnat på agendan.

Det första larmet om en misshandel på öppen gata kom 13:18 på lördagen. Flera vittnen såg det brutala överfallet, och en ensam kvinna försökte förgäves stoppa gärningsmannen, enligt Smålandsposten.

Exakt tio minuter senare var den första patrullen på plats, enligt uppgifter från åklagaren Lise-Lotte Norström till SVT. Då hade kvinnan redan huggits till döds.

Om någon hade kunnat stoppa händelseförloppet är inte utrett, men i det här fallet kan varje minut haft betydelse.

– Jag är helt övertygad om det. Jag tycker att tio minuter är snabbt på plats, samtidigt kan man beklaga att vi inte var där fortare, säger kommunpolisen Ola Severinsson.

Polisen Ola Severinsson är på plats i Alvesta för trygghetsskapande arbete. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tre och en halv minuts promenad

Samtidigt lyfter många Alvestabor frågan om polisens närvaro i kommunen. När SVT:s reporter går i promenadtakt takt från mordplatsen till polishuset tar det tre och en halv minut. Samma sträcka tar ungefär en halv minut med bil.

Men stationen har bara öppet fyra timmar i veckan och polispatrullerna utgår från Växjö.

Ola Severinsson säger polisnärvaron i Alvesta är bra – det är patruller i Alvesta och personal i polishuset varje dag. Om det var fallet vid mordtillfället har SVT inte kunnat reda ut.

Hör Ola Severinsson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.