Åsa Karlsson Björkmarker (S) ställer upp i Europaparlamentsvalet. Foto: Alexander Hall

Politisk comeback för Björkmarker

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Karlsson Björkmarker (S) lämnade förra året plötsligt posten som kommunalråd i Växjö. Nu gör hon politisk comeback och ställer upp i Europaparlamentsvalet.

Socialdemokraterna har i dag fem mandat i Europaparlamentet, Åsa Karlsson Björkmarker finns på plats nio på partiets lista. 

– Jag är både stolt och ödmjuk för att få stå på listan. Jag har alltid jobbat mycket med Europafrågor utifrån klimat- och miljöperspektiv även lokalt. Blir jag invald blir det en jättechans att jobba med de frågorna på en annan nivå, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S) till SVT Nyheter Småland. 

Lämnade hastigt kommunpolitiken

Björkmarker lämnade posten som kommunalråd i Växjö under våren 2018, efter en tids sjukskrivning på grund av utbrändhet. Hon har efter det haft statligt uppdrag som utredare och arbetat som hållberhetskonsult bland annat för ishockeyklubben Växjö Lakers. 

Nu ger hon sig alltså in i den politiska hetluften igen. 

– Jag mår mycket bättre idag så det ser jag inte som ett problem. Däremot var det viktigt att fokusera på min hälsa under en period, säger Åsa Karlsson Björkmarker. 

Att Socialdemokraterna skulle öka från fem till nio mandat i EU-valet och då ge henne en plats i parlamentet ser inte Björkmarker som troligt. 

– Det är i så fall andra faktorer som kan göra att jag kommer in, som till exempel personröster, säger hon. 

”Bra avstamp för något nytt”

Om det inte blir EU, finns det tankar på att ge sig in i den kommunala politiken igen? 

– Man ska aldrig säga aldrig. Men just nu har jag partikamrater som sköter det lysande. Det är spännande att följa men på avstånd. Istället tror jag att det här kan bli ett bra avstamp för något nytt, avslutar Björkmarker.

Val till Europaparlamentet hålls söndagen den 26 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.