Pontus Rasmusson, en av Sveriges största youtubers, har stängts av från plattformen. Foto: Skärmdump från Pontus Rasmussons Youtubekanal

Pontus Rasmusson lovade pengar till Barncancerfonden – pekas ut som lögn

Uppdaterad
Publicerad

Influencern Pontus Rasmussons nya hemsida innehöll texter om att pengar skulle skänkas till Barncancerfonden. Men organisationen själva säger att Rasmusson inte skänkt några pengar alls, skriver Svenska Dagbladet.

I september gjorde tidningen en granskning av youtubern Pontus Rasmusson från Ingelstad, som bland annat visade hur han sexualiserat minderåriga i sina videor. Granskningen ledde till att Youtube stängde ned hela hans kanal.

Strax innan jul i år lanserade han en ny hemsida där följare skulle kunna se hans borttagna videor kostnadsfritt. På hemsidan låg Barncancerfondens gamla logga och det stod även att hemsidan skulle skänka en del pengar från hans kläder till Barncancerfonden.

Barncancerfonden: ”Inget vi godkänt”

Även under 2020 hävdade Pontus Rasmusson att han skulle skänka en krona till Barncancerfonden för varje ny prenumerant, men Barncancerfonden själv menar att detta inte har hänt.

”Barncancerfonden har aldrig haft något samarbete med Pontus Rasmusson och kommer inte ha det framöver heller. Att han använder sig av vår gamla logotyp är inget vi godkänt eller står bakom” skrev Maria Hansson, pressansvarig på Barncancerfonden i ett mejl till SvD.

När organisationen blev uppmärksammade på detta bad de Rasmusson att ta bort loggan, vilket nu är gjort.

Till Svenska Dagbladet säger Pontus Rasmusson att han skänkt pengarna i annat namn. Vilket namn det skulle handla om svarar han dock inte på.

KLIPP: Från idol till kritiserad influencer: Vem är Pontus Rasmusson?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnidolen Pontus Rasmusson väckte starka känslor efter Svenska Dagbladets granskning. Den visade ett innehåll som bland annat ansågs sexualisera minderåriga. Se vem Pontus Rasmusson är i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.