Praktikanten erkänner alla brott

Publicerad

Den praktikant i 20-årsåldern som misstänks för grova sexövergrepp på förskolebarn i Högsby kommun erkände under häktningsförhandlingarna att han begått de misstänkta 14 brotten, men säger samtidigt att han inte vill se dem som grova.

Uppgifterna om att mannen erkänner framkom vid de häktningsförhandlingar som på onsdagsförmiddagen avslutades i Kalmar tingsrätt. Enligt SVT:s utsända på plats erkände han alla de brott som han anklagas för. Han menar dock att brotten inte är att betrakta som grova.

Lina Isaksson Funke som är informatör vid Kalmarpolisen menar att det är viktigt att komma ihåg att det är mycket som återstår.

”Långt ifrån färdigt”

– Utredningen är långt ifrån färdig i och med erkännandena utan vi måste fortsätta att bygga den här utredningen, säger hon till  Smålandsnytt.  

Förutom övergreppen mot de åtta barn som behandlades i tingsrätten på onsdagen har det kommit in ytterligare fyra anmälningar – två som rör barn på förskolan och två anmälningar som rör barn utanför förskolan.

– Åklagaren valde att gå fram med de utredningarna där man har kommmit längst och det har vi fått bekräftat från tingsrätten här i dag att vår bevisningen anses som stark, fortsätter Lina Isaksson Funke.

Åtal om fyra veckor

Inför dagens omhäktningsförhandling begärdes mannen häktad på 14 åtalspunkter. Det rör sig om grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande mot åtta barn på den förskola där mannen praktiserat. Hur många gånger varje barn har utsatts för respektive brott vill polisen dock inte gå in på.

– Nej, det avstår vi ifrån med hänsyn tilll barnen, säger Lina Isaksson Funke.

Åklagare Linda Caneus har begärt att mannen ska sitta häktad i ytterligare fyra veckor. Senast 20 maj ska åtal vara väckt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet