Foto: SVT/Julia Lindström

Presskonferens om cisternen som riskerar brista

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagslunchen informerade räddningstjänsten i Kalmar om cisternen i Kalmar hamn som imploderat. Risken finns att den kommer brista, men det är inte troligt.

Kalle Daleén, räddningschef i Kalmar kommun, drog förutsättningarna för räddningsarbetet på en presskonferens på torsdagslunchen om den imploderade cisternen.

Fortfarande vet inte räddningstjänsten varför cisternen, som innehåller 4.000 kubikmeter diesel, imploderat.

– Experter säger att det kommer att gå att pumpa från den, sa Kalle Daleén.

Det är alltså inte sannolikt att något oväntat kommer hända, enligt räddningstjänsten. Man kommer börja pumpa ut de 4000 kubikmeter diesel som finns i cisternen vid 14-tiden.

Påverkar inte Ironman

Räddningstjänsten började tömma hela cisternen vid klockan 13.30 på torsdagseftermiddagen. När den är tom ska de inspektera den för att se vilka skador den fått. Cisternen kommer inte fyllas igen i närtid.

– Det som skulle kunna hända är att den spricker och att det blir något utsläpp, säger räddningschef Kalle Daleén.

– Det här har hänt några gånger tidigare i Sverige, och då har det gått bra, säger Kalle Daleén.

Räddningsarbetet ska dock inte påverka det stora arrangemanget Ironman som just nu pågår i Kalmar och som drar stora mängder människor till stadskärnan.

Under kontroll vid 17

Vid 17-tiden var tömningsarbetet under full kontroll.

– Det flyter på som vi hoppats på. Ett och ett halvt dygn får man nog räkna med att det tar att tömma den. Vi pumpar med en kapacitet på ungefär 200 liter i minuten. Vi vill inte pumpa för fort, ifall att något skulle hända, säger Ulf Petersson, räddningschef i beredskap.

Vid 19-tiden på kvällen meddelade räddningstjänsten att ungefär en fjärdedel av tanken var tömd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.