Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra projektledaren Olof Engstedt på Sportfiskarna berätta om varför just den här våtmarken var så lyckad. Foto: Hamed Ubaidi

Projektet lyckades – hundratals gäddor återvände till våtmarken

Uppdaterad
Publicerad

Ett projekt startades för tre år sen för att rädda gäddor genom att göra en våtmark precis utanför Kalmar. Resultatet blev mycket bättre än vad man hade förväntat sig. 

– Jag hade absolut inte trott att det skulle gå så här fort på det här stället, säger Olof Engstedt som är projektledare på Sportfiskarna.

Våtmarken gjordes av Sportfiskarna och Kalmar kommun i samarbete. För två år sen när SVT besökte våtmarken i Törnerum som ligger precis utanför Kalmar hoppades man då att kunna se resultat efter fem.

Klimatkrisen

Det här året har det hittills kommit cirka 30–40 gäddor om dagen till  våtmarken för att leka. Totalt kan det komma upp till 500 gäddor till våtmarken enligt Olof Engstedt som är där ofta för att undersöka och rapportera resultatet.

– Det känns underbart att se, säger Olof Engstedt.

Framtidsplaner om våtmark

Resultatet från den här våtmarken kan vara till stor nytta för framtida våtmarker.

-  Vi ska ta prover och följa upp den här våtmarken med provfiske varje år, för att kunna jämföra det resultatet med flera våtmarker längs hela ostkusten, säger Olof Engstedt.

Så kommer gäddorna till våtmarken

Gäddorna vandrar upp från Östersjön till våtmarken under våren för att leka och sedan blir yngel av dem. Därefter vandrar ynglen tillbaka till havet och kommer året efter som fiskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet