Linnéstundenternas ordförande Anton Jacobsson berättar att man återupptar nollningen i Kalmar. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Misstänkt corona var vanlig förkylning – nollningen fortsätter i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera studenter fått symptom meddela Linnékåren i helgen att nollningen pausas i Kalmar. Nu har man fått tillbaka proverna på de misstänkta fallen, och samtliga var negativa. Därför har man idag beslutat att återuppta nollningen.

Det var i lördags, innan den planerade festen ”Garden party”, som Linnéstudenterna tog beslutet att pausa nollningen i Kalmar. Beslutet togs då flera studenter visat symptom på covid-19, vissa av dem hade i sin tur varit i kontakt med en smittad.

Nu har testsvaren kommit.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Nu har vi fått svar på samtliga prov, de var negativa och därmed kan vi återuppta nollningen, säger Anton Jacobsson, ordförande på Linnékåren på Linnéuniversitetet till SVT.

Smögs igång igår

Nollningsaktiviteterna i Kalmar återupptogs redan i går. Men Anton Jacobsson säger att de är beredda att ompröva beslutet om det krävs.

– Det har varit en hel introduktionsvecka i dåligt väder, så det är mycket möjligt att det finns fler personer med symptom. Men vi måste agera efter informationen vi har. Just nu finns ingen konstaterad smitta, och därmed kan introduktionen fortsätta de här sista dagarna.

Risk för smittspridning

Region Kalmar läns biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora menar att det är för tidigt att säga om nollningen har drivit på smitta bland studenterna, men ser risker.

– Det finns risk för smittspridning, eftersom studenterna kommer från olika delar av landet, säger Arsene Nzobandora.

Nollningen i Växjö stoppades permanent redan i onsdags efter att en eller flera studenter fått positiva covidsvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet