Kalle Daleén, räddningschef i Kalmar kommun. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

”Farliga verksamheter” kan ligga nära tätbebyggda områden

Uppdaterad
Publicerad

Lackeby products i Kalmar klassas idag inte som ”farlig verksamhet”. Men efter måndagens brand, då giftig rök vällde ut ur industrilokalen, kan räddningstjänsten komma att göra en ny bedömning, säger räddningschefen Kalle Daleén.

Under måndagens dramatiska brand i en industrilokal i Kalmar spreds giftig rök från fyra sorters kemikalier, bland annat frätande lut. Ett helt köpcenter, verksamheter och flera bostäder fick evakueras.

Inga regler för avstånd till bostäder

Men verksamheten vid Lackeby products är i dag inte klassad som ”farlig verksamhet” (se faktaruta).

Brand i industrilokal i Kalmar

– Det är genomfört en riskanalys där man tittat på olika scenarion. Men det som inträffade har inte varit med i de analyser som gjorts. Vi vet fortfarande inte hur det kunde bli såhär stora konsekvenser, så det är möjligt att man gör en annan bedömning i framtiden, säger Kalle Daleén, räddningchef i Kalmar.

I Kalmar län finns idag 37 objekt som klassas som farlig verksamhet, och i Kronoberg handlar det om ett 20-tal. Det finns inga fasta riktlinjer för hur nära farliga verksamheter får ligga tätbebyggda områden, utan det handlar om bedömningar av risken från fall till fall.

Farliga verksamheter i hamnen

I Kalmar kommun ligger de flesta av de riskklassade verksamheterna i hamnen – även det nära bostäder och verksamheter.

Bör man vara orolig som kommuninvånare?

– Jag tycker inte man ska behöva vara orolig. Det görs alltid noggranna riskanalyser vid samhällsplanering och sådana här etableringar, säger Kalle Daleén.

Städer expanderar

Branden i måndags är den andra på kort tid i Kalmar som inneburit att giftig rök på kort tid spridits till människor och miljö.

Hur stort problem är det de här verksamheterna som ligger i tätbebyggda områden för er på räddningstjänsten?

– Det är klart att i den expansiva utveckling som Kalmar är i idag så innebär det utmaningar för oss alla. Staden växer och därför är det väldigt viktigt att man analyserar riskerna vid samhällsplaneringen. Det gör kommunen, men självklart är det problematiskt för oss att hantera en sådan här insats, absolut.

Farlig verksamhet

En anläggning vars verksamhet kan innebära risker för allmänheten och miljön vid en olycka kan få en klassning som ”farlig verksamhet” enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO).

I Kalmar län finns 37 stycken objekt som klassas som farlig verksamhet, i Kronoberg omkring 20 stycken. Det kan vara allt från flygplatser, företag som hanterar eller lagrar stora mängder kemikalier och/eller brandfarliga varor, till bergtäkter där sprängämnen används.

Det är länsstyrelsens om tar beslut om vilka verksamheter som klassas som farlig verksamhet, men tillsynen sköts av den kommunala räddningstjänsten.

En verksamhet som klassas som farlig ska ha en egen beredskap för olyckor, utöver den som finns på räddningstjänsten. Verksamhetsutövaren kan också behöva vidta andra åtgärder för att minimera riskerna för allvarliga skador vid en olycka.

”Farlig verksamhet” ska inte förväxlas med klassningen ”miljöfarlig verksamhet” som innefattar långt fler verksamheter, och regleras av miljöbalken. Beslut om tillstånd till miljöfarlig verksamhet ges av både av kommunen och länsstyrelsen, beroende på vilken typ av anläggning det handlar om. Oftast är det kommunen som sköter tillsynen här.

Källa: MSB, länsstyrelsen i Kalmar och Kronoberg, Kalmar kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i industrilokal i Kalmar

Mer i ämnet